Топъл камамбер с ябълки
Продукти за 4 порции:
4 8 листа кори за баница
4 4 с.л. стопено масло
4 2 кисели ябълки
4 1 с.л. мед
4 2-3 с.л. червено вино
4 2 с.л. балсамов оцет
4 1 гвоздейче карамфил
4 2 щипки канела
4 1 с.л. масло
4 100 г запечени ядки по избор
4 2 с.л. стафиди
4 4 малки бучки камамбер или друго подходящо меко сирене
Приготвяне
Нарежете ябълките на кубчета и ги задушете на слаб огън с виното и подправките. След като леко омекнат засилете котлона за да се изпари алкохола напълно. Сипете маслото, меда и оцета и бъркайте докато леко се карамелизират. Отстранете от огъня и добавете начупените ядки и стафидите. Оставете ябълките да се охладят. За всяка порция сложете по две кори за баница една върху друга като намажете помежду им с малко масло. Върху корите сложете сиренето и разпределете отгоре ябълковата смес на купчинки. Завийте всичко добре с корите на топка, като се стараете краищата да са подгънати под сиренето. Намажете с масло и запечете ястието до зачервяване. Поднесете топло, но не горещо с хубаво червено вино. Да ви е сладко!
Тарт с винен лук
Продукти за 1 голям тарт или 4 тарталети:
За тестото:
4 125 г меко масло
4 1 яйце
4 1/2 ч.л.сол
4 1 ч.л. суха мащерка
4 около 220-250 г брашно
За пълнеж:
4 500 г дребен червен лук
4 180 мл червено вино
4 20 г масло
4 сол на вкус
4 2-3 стръка мащерка
4 клонче салвия
8 сушени сини сливи без костилки
4 150 г синьо сирене
4 50 г едро нарязани орехи
4 2 яйца
4 200 мл течна млечна сметана
4 сол на вкус
Приготвяне:
Разбъркайте маслото и яйцето. Посолете и постепенно прибавете брашното, смесено с мащерката. Омесете меко тесто и го оставете за 30 минути в хладилника. Обелете лука и го нарежете на половинки. Сложете го в тенджерка заедно с маслото, мащерката и салвията. Залейте с виното, посолете и варете 4 минути под капак. Отхлупете и гответе докато се изпари виното. Към края прибавете сушените сливи, нарязани на парчета. Отстранете подправките и оставете лука да се охлади. Покрийте дъното на тава за пай с хартия за печене. Разстелете тестото на тънък пласт като направите и борд. Надупчете го добре с вилица.
Разбийте яйцата заедно със солта и сметаната и изсипете сместа върху маслената кора. Отгоре наредете парчетата лук и сливи. Натрошете сиренето и го поръсете върху лука. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете тарта за около 30 - 35 минути. Към края на печенето поръсете с орехите. Сервирайте ястието леко топло с чаша червено вино. Наздраве!