К артофени кюфтета с млечен сос
Продукти:
4 1 кг картофи
4 1 глава лук
4 2 яйца
4 магданоз
4 копър
4 бяло брашно
4 3 с. л. майонеза
4 2 с. л. ксело мляко
4 1-2 скилидки чесън
4 копър, черен пипер, сол, галета
Приготвяне:
Сварете картофите в подсолена вода. Когато са готови, ги охладете в студена вода за кратко. Намачкайте картофите на пюре. Добавете нарязания на ситно лук, яйцата, магданоза, копъра, подправте със сол и черен пипер. Добавете малко брашно до получаване на мека смес, която да оформяте с ръце. Направете кюфтенца от сместа и ги оваляйте в смес от брашно и галета. Изпържете кюфтетата в предварително загрято олио до получаване на златиста коричка. Извадете ги на кухненска хартия, за да попие мазнината.
За соса смесете майонезата, киселото мляко, копър, ситно нарязан чесън, подправете със сол и черен пипер.
Всичко, в което има картофи, може да се пие с бира, казват пивоманите. И са прави. Иначе тук може да се пийне и бяло вино – тамянка, камчия, мискет, димят.
Кюфтенца
със сусам
Продукти:
4 500 г смляно месо – най-добре е каймата да е смес
4 1 яйце
4 1 малка глава лук
4 2 скилидки чесън
4 50 г кашкавал или топено сирене
4 сусам за овалване
4 на вкус черен пипер, кимион, къри, чубрица
Приготвяне:
Добре се омесват смляното месо, яйцето, ситно нарязаните лук и чесън и подправките. От сместа се оформят малки кюфтенца, като в средата на всяко се поставя парченце кашкавал. Овалват се в сусам и се изпържват.
За тази рецепта най-много подхожда биричката, но, ако сте хапнали салатката преди това с райкийка, може да продължите с огнената вода и тук.
Крехки свински пържоли
Продукти:
4 4-5 свински пържолки
4 1/3 ч.ч. олио (може и зехтин)
4 1 с.л. мед
1-2 с.л. лимонов сок (може и оцет - 1 с.л.)
4 1 с.л. горчица
4 тъмен соев сос
4 1/2 ч.ч. вино (може и бира)
4 черен пипер, чубрица
Приготвяне:
Пържолите се измиват хубаво. Маринатата се приготвя като се смесят всички продукти за нея, като е желателно първо да са медът, олиото и лимоновият сок. Бърка се до разтваряне на меда. Ако се сложи и соевият сос, няма да може да видите дали медът се е разтопил. Добавяте и останалите продукти и се бърка до хомогенна смес. С така приготвената марината се намазват хубаво пържолите и се слагат в съд с капак в хладилника да престоят поне 1 час. Остатъкът от маринатата се излива в съда върху наредените пържоли. След това се нареждат в подмазнена тава, налива се малко вода и се покриват с фолио. Може да се залеят и с маринатата, в която са престояли. Пекат се на 200 градуса около 1 час под фолио. След това фолиото се маха и се допичта още 15-20 минути.
Тук каквото и да пиете, няма да сбъркате – от ракийка, през вино, до пиво. По презумция свинското върви с червено вино, но ако в самата рецепта сложите бяло, то след това останалото може и да го доизпиете. Иначе бирата си е класика.
Мариновани пилешки бутчета на фурна
Продукти:
4 4 пилешки бутчета
4 един и половина лимон
4 5-6 скилидки чесън
4 3 с.л. зехтин
4 1 кубче зеленчуков бульон или пикантина
4 черен и червен пипер
4 1 ч.л. риган
4 сол
4 шепа маслини
4 50 мл бира
4 50 мл вода
Приготвяне:
Стривате добре бульона и чесъна и смесвате със сока от половин лимон, зехтина и подправките. Разбъркайте ги добре и с готовата смес намажете бутчетата обилно. Подредете в тава за печене и наредете отгоре нарязан на кръгчета другия лимон. Покривате с фолио и оставяте на хладно да поеме миризмите. Добре е да престои едно денонощие, но ако не можете да чакате, го оставете поне за два часа в хладилника. Преди да печете изсипете водата и бирата, но внимавайте да не отмиете подправките, подредете маслините и покрийте с фолио. Печете на 200 градуса за 15 минути, а като махнете фолиото, печете още малко до получаване на златист цвят.
След като в рецептата има бира, то тя е с предимство и след това при пийването. Иначе – бяло вино по избор.
Наденица
с картофи
Продукти:
4 3 парчета варени наденици
4 200 г бекон
4 1 глава лук
4 4 сварени картофа
4 1 ч.ч. домати от консерва
4 100 г настърган кашкавал
4 3 яйца
4 1 ч.ч. прясно мляко
4 сол, чубрица
Приготвяне:
Наденицата, беконът, лукът и картофите се нарязват и изсипват в намаслена тава. Яйцата се разбиват, смесват се с прясното мляко и се добавят към останалите продукти. Прибавят се доматитеи. Овкусяват се със сол и се добавя малко чубрица. Разбърква се добре и се запича на средна скара в умерена фурна до зачервяване, а отгоре се поръсва с настъргания кашкавал.
Няма как да се мине без червено вино и тук – мавруд, мерло, рубин, сира и въобще всяко, което обичате. Ако искате експеримент, пийнете си керацуда. Иначе наденицата с картофи, по презумция, поне в Германия и то не само на Октоберфест, се пийва с обилно количество светла бира.
Вашите рецепти
Домашен нуга сладолед
Продукти:
4 100 г захар
4 50 г ядки по избор
4 1 портокал
4 500 мл сладкарска сметана
4 5 яйца
4 250 г пудра захар
4 100 г сушени плодове – по ваш вкус и избор
Приготвяне:
На сладоледа:
Разбиваме яйцата, като отделяме белтъка от жълтъка. След това разбиваме белтъка на сняг, а към жълтъка прибавяме пудра захар и отново разбиваме. Следва разбиване на сладкарската сметана. Внимателно смесваме сметаната, белтъците на сняг и разбитият жълтък, като разбъркваме с повдигащи движения. Прибавяме настърганата портокалова кора и набавените сушените плодове.
На крокана (карамел с ядки):
В сух тиган поставяме захар, необходимо е малко количество вода, което да я покрие – оставяме да се карамелизира, като сместа не се разбърква, а се постига само с движения на съда. Необходимо е да достигне златист цвят.
В чиния, дъска или подложка по избор поставяме хартия за печене и разстиляме ядките, върху тях се изсипва готовият вече карамел. Оставяме приготвения крокан да стегне за около 5–10 минути. По избор той се реже или чупи. Изсипва се в общата смес. Правим желаните форми на сладоледа и го оставяме да стегне. Декорираме по избор с шоколад – парчета или течен, още ядки, плодове – сухи или пресни, може да се сложат дори натрошени целувки и т.н.