0

Ч етири горещи картофа се очертават пред 48-ото Народно събрание, ако то заработи. Такава хипотеза изказаха пред „Телеграф“ експерти. Най-големите противоречия се очертават около антикорупционния закон, държавния бюджет, размера на пенсиите и предоставянето на въоръжение за Украйна.

Освен това очакванията на социолози и политолози за живота на новия парламент не са оптимистични и прогнозите са за къс мандат и нови избори.

„Обстановката в страната е такава, че самите партии не вярват, че ще се роди правителство. Поради тази причина всички се държат предизборно.

Знаят, че електоратът е изморен, но виждат, че нещата вървят към нов вот. Така на преден план излиза казусът с пенсиите“, коментира пред „Телеграф“ социологът Андрей Райчев.

Според него, ако дадена партия управлява, тя ще предложи увеличение, което може да се покрие с бюджета. Тези в опозиция пък ще искат по-голям скок и така ще се надцакват пред електората.

Надцакване

„А това е много лошо, като се има предвид и че държавата изхарчи много пари напоследък. Вторият спор ще върви за Украйна. Освен тези, които са против въоръжение, всички останали ще се надцакват с ГЕРБ кой е най-проамерикански и украински настроен. Ще имаме абсурден дебат по този въпрос“, каза той. Що се отнася до антикорупционния закон, според Райчев там дебатът е най-вече за избора на председател на КПКОНПИ.

Кратък живот на този парламент предвижда и преподавателят по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова. Още по-голям сигнал за това е и самият старт на Народното събрание и буксуването при избора на председател.

„Според мен единият горещ картоф е антикорупционният закон, а другият приемането на бюджета“, каза тя пред „Телеграф“. Конституционалистът очаква разгорещени дебати и по темата за отговорността на главния прокурор. 

Кризи

Социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев също изтъкна, че голямата спънка ще е антикорупционният закон, защото там спорът е личностен.

„Най-важното е да има работещо правителство, защото трябва да се справим с инфлацията и други кризи. Ако има воля обаче, няма нещо неразрешимо. Но както видяхме от първия ден на новия парламент, нещата не вървят на добре“, каза Тончев.

Според него това, което се случи в Народното събрание при избора на председател, е безпрецедентно.