1

Д невният ред на обществото да бъде дневен ред на политиците и евентуалния редовен кабинет. За това призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев.

По думите му ДПС били във властта когато България влязла в ЕС и НАТО и според него и сега ДПС трябва да влезе в управлението, за да ни приемат в Шенген и еврозоната.

Иначе още преди началото на срещата Карадайъ подари торба с баклава на Радев по случай Рамазан байрам.

Бойко Кичуков

По време на срещата лидерът на Движението подчерта, че ДПС има своя принос към евроинтеграцията на страната ни.

Карадайъ заяви, че трябва да се определи ролята на политиците в структурата на обществото. По думите му въпреки всичките избори, през които сме преминали все още политиците не са си научили уроците. 

По думите му 20-те дни след изборите били загубено време. Вместо да се занимават със структурирането на мнозинство в парламента, което да излъчи редовен кабинет и важните теми за обществото, сме наблюдавали как първите две партии влезли в полето на популизма. 

Според него се определяли законопроекти без да има кой да носи отговорност. 

Бойко Кичуков

"Трябва да се определи кой да носи тази отговорност, да се направи дневен ред, да се начертае план, програма с ясна отговорност. Това, което наблюдаваме е загубено време", категоричен бе Карадайъ.

"Явно не могат да надскочат личното и партийното его, всеки говори за диалог, но всеки разбира различно нещо. Ние призоваваме за нормалност в политиката, а за това трябва диалог", продължи той.

По думите му законодателните програми, за които се говорело били заложени в програмата на ДПС. Но никой нищо не налагал за изхода на законите, всеки си разбирал каквото иска под понятието реформа. 

Според Движението 3%дефиицит е постижимо, но зависи в какъв срок и на каква цена. 

Бойко Кичуков

От своя страна Радев, подчерта, че служебното правителство е договорило парите ЕС по оперативните програми, но за да влязат в сила трябва да има дългосрочни решения и редовно правителство с  дълъг хоризонт.

"На предишните консултации вие дойдохте с една таблица и предрекохте, че ще постигнем същия резултат, оказахте се прав. Още тогава вие призовавахте за нов поглед върху политическия поглед и търсене на нови подходи за съставяне на мнозинство", заяви  Радев към лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Много ще се радвам, ако по най-бързия начин да се състави правителство. И има риск от несъставяне на правителство. И ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, има риск това да доведе до неуспех и със законодателната дейност", каза Радев.