0

Б ившият премиер и съпредседатетел на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че няма да бъде част от евентуалния нов кабинет, който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха да бъде с ротационен премиер.

Във Фейсбук Петков написа:

"Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца."

"И тук искам да отговоря директно на въпроса на базата на тези аргументи, как направих своя личен избор за това решение. В тези моменти, за да е свободен да вземе такова решение, човек трябва да си даде истинска сметка кои сили го движат. Аз няма да бъда част от този министерски съвет. Спокоен съм да кажа, че властолюбието не е фактор за мен в това решение. На базата на всички тези аргументи, дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим".

Ако предложението бъде прието, премиер на новия кабинет ще бъде академик Николай Денков. След 9 месеца той ще бъде сменен от Мария Габриел.