0

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов моли медиите да попитат ПП-ДБ коя партия очакват да подкрепи правителство с втория мандат. За това настоя Борисов на извънреден брифинг от партийната централа.

„Ние разбираме тяхната категоричност, че с нас няма да управляват с първия мандат. Обратното броене започна и аз чрез вас ще помоля да уточним един въпрос“, обърна се той към медиите. „Важно е да знаем и за обществото е важно да знае какъв е отговорът на ПП-ДБ“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов разясни, че от срещите си с парламентарните лидери и техните декларации от трибуната, няма отговор на този въпрос и затова се обръща към медиите за съдействие.

“ПП-ДБ казват, че с втория мандат искат да направят правителство. С подкрепата на кой? Молбата ни е, когато ги питате, да назоват поименно с кой! Защото формулировката с всички, означава с никой”, уточни той.

„Ако няма задкулисие в момента, отговорът на този въпрос би бил много интересен, защото от него произлиза въпросът кой ще прави кворума в парламента, кое ще е мнозинството, което ще защитава работата на министрите и приоритетите им“, подчерта бившият премиер.

Според него ако отговорът е „очакваме подкрепа от ГЕРБ“, трябва да се е ясно в какво ще се изразява тази подкрепа.

„Ако се изразява в еднократно натискане на копчето – добре. Ами след това? Представяте ли си, те след това отиват и арестуват Слави Трифонов. Произволно говоря. И аз, докато си стоя у нас, и чувам от пресцентъра на МВР, че той е арестуван, преди още да е арестуван“, коментира Борисов.

„След като знаем този отговор, ние ще ви кажем какво ще правим. Много е различно! Ако търсят подкрепа само от нас, това е един разговор. Ако търсят подкрепа от всички (в кавички), тогава задкулисието работи“, подчерта той.

Борисов припомни, че по време на управлението на ГЕРБ България е приета в чакалнята на Еврозоната и в Европейския банков съюз.

„Ако се изпусне този тайминг. Мога да се обзаложа, че референдума на „Възраждане“ ще мине. И така нашите общи приоритети ще изчезнат“, заключи лидерът на ГЕРБ.