1

О т коалицията "Продължаваме промяната -Демократична България" (ПП-ДБ) няма да подкрепят ГЕРБ и номинираната за премиер Мария Габриел. Това потвърди в кулоарите на парламента Даниел Лорер.

Обещанието ни към избирателите е, че няма да допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт, каза той.

"А кой има доверието на българските граждани да управлява държавата? И "Продължаваме промяната", и "Демократична България" многократно заявиха, че това не е ГЕРБ. До голяма степен личността в този случай няма значение, защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който е изпълнявал достойно своите задължения. В партия ГЕРБ има най-различни хора в нея и ние сме твърдо убедени, че там има както хора от едната страна на барикадата, така и хора от другата страна на барикадата. Но въпросът е принципен и пред нашите избиратели ние сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в първата партия ГЕРБ, а не в отделни индивиди в нея, следователно няма да предлагаме наши кандидати за министри”, каза още Лорер.

“ГЕРБ имат възможността да ни контролират през втория мандат. Нашето основно обещание е да не допуснем представители на ГЕРБ на тези избори в правителствената власт”, подчерта отново депутатът от ПП. 

По думите му, ако се стигне до втория мандат, вероятно Асен Василев ще бъде предложен от акад. Денков за финансов министър.

"Ние водихме тези начални разговори, за да им покажем и състава, и програмата. Ако този мандат се осъществи, те имат възможност чрез парламента да ни контролират. Ако не я изпълняваме, те имат възможност да свалят правителството, както направиха предният път", допълни Лорер.

От ИТН коментираха, че Мария Габриел е с добра визитка в Европа, но това нищо не означава, тъй като още ИТН не е получила покана за разговор.

Подкрепата за ГЕРБ минава през задълбочени разговори за програми и приоритети”, това заяви Станислав Балабанов от ИТН.

“Надяваме се да се създаде кабинет на споделените отговорности, за да може най-сетне държавниците да изведат българските граждани от кризите”, каза още Балабанов.

“Ако първия мандат не е успешен, вторият няма да е успешен така или иначе, ние сме готови да получим третия мандат, ако това се случи тогава ще кажем какво според нас трябва да се случи”, поясни още Балабанов.