0

С ъпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се извини на Мария Габриел за думите по неин адрес, които се чуват на записа от заседание на Изпълнителния съвет на партията, разпространен от Радостин Василев. След издънката Петков замаза положението с пост в социалните мрежи, в който сипе суперлатива за бившата еврокомисарка. 

"В дългата нощ, в която ПП трябваше да вземе съдбоносно решение за втория мандат, имаше много емоции, мнения, квалификации. Имаше и непрецизен изказ от моя страна за г-жа Мария Габриел, затова бих искал да кажа ясно личното си мнение за нея: Считам, че Мария Габриел е пример за смелостта и способностите на дамите в политиката. Дълбоки уважения към нея и към всяка дама, взела решение да превърне политиката в призвание. Знам колко е трудно да се решиш на тази крачка и още повече да останеш. И също толкова добре знам колко е необходимо и безценно. С такива примери вярвам, че изпращаме силно послание и мотивация повече жени да разберат, че мястото на всяка от вас е точно там, където си изберете", написа Петков.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ събират Изпълнителната комисия на партията, за да направят анализ на ситуацията преди връчването на втория мандат. Мария Габриел от своя страна отказа да коментира изтеклите записи. 

Европейската комисия пък потвърдиха, че нейната председателка Урсула фон дер Лайен и бившият премиер Кирил Петков са били в контакт. Двамата са обсъждали важни теми за България от европейския дневен ред, в т.ч. и подготовката на страната ни за еврозоната и приемането й в Шенген, предава БНР.

"Позицията на председателката и по двата въпроса е добре известна. Тя още веднъж потвърди подкрепата си за приемането на България в Шенген. Има много стриктен процес за влизане в еврозоната, който се прилага за всички страни. Ролята на Комисията е да ги подкрепя в изпълнението му. Явно е, че правилата трябва да се спазват", казват от Комисията.

Съобщението е във връзка с разпространения вчера запис на депутата Радостин Василев, в който се чуват репликите на Петков ,че Урсула фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, но не и в еврозоната на този етап. Както той твърди, тя му е подметнала шеговито, че ЕС не се води само от морални ценности и може да се направи компромис за еврозоната.