0

З а 10 месеца на власт служебният кабинет е сменил около 1700 чиновници. Става дума за 19-те министерства и администрацията към Министерския съвет. Това показват справки, подадени от новите министри в отговор на депутатски въпрос. 

Социалистът Георги Свиленски се е заинтересувал колко точно човека са били освободени и колко са назначени в различните институции за периода от 2 август 2022 година до 8 юни 2023 г. Така става ясно, че в този срок във всички министерства и в администрацията към правителството са назначени 1731 души. В същото време са прекратени договорите на 1627 човека. 

Рокади

Най-голямо е текучеството в три от ведомствата - вътрешното, външното и финансовото министерство. 888 служители са си тръгнали от редиците на МВР през тези 10 месеца, докато служебното правителство е управлявало. Същевременно са наети нови 872-ма. Голяма част от тези смени са в Дирекцията по управление на собствеността и социални дейности. Оттам са си тръгнали 214 души, а назначените са 124. На второ място в класацията се нарежда МВнР.

С дипломацията са решили да се разделят 100 човека, но вместо тях са дошли 131 нови. Значително зад първенците се нареждат от финансите, където новите служители са 67, а с прекратени договори са 63-ма. Най-малко рокади има в социалното, военното и спортното министерство. От първото са си тръгнали 6 души, но са им намерили само 2-ма заместници. В отбраната са си тръгнали 8 служители, наети са трима нови. Почти същите са цифрите и в спортното министерство с тази разлика, че новонаетите са шестима. 

Структури

В справките министерствата дават данни не само за своите администрации, а за всички структури под техен контрол – агенции, комисии, търговски дружества, предприятия със 100% и 50%, както и други институции. В това число попадат всички спортни училища, театри, културни институти или например „Български пощи“. С тях броят на служителите, чиито договори са прекратени, е малко над 14 000, а назначените са близо 13 500. Преобладаващата част от тях обаче не са държавни служители. В „Български пощи“ са прекратени договорите (трудови и граждански) на 1144 души, а назначените са едва 757.