0

М ежду 180 и 300 лева ще платим за цяло агне за Великден тази година, което е с около 3 лева на килограм отгоре спрямо миналата година, научи „Телеграф“. Ако през 2021 година месото от ферма струваше 7 лева на килограм, то сега производители искат 10 лева. Става въпрос за живо тегло в рамките на 30 кг, а клането може да стане в кланица срещу 15 лева на животно, разкриха запознати.

В големите вериги магазини все още не се предлага масово от традиционното месо за Великден, но такова може да се намери в специализираните обекти за месни продукти. Справка на цените, на които се предлага агнешкото у нас, качена на сайта на Министерството на земеделието, сочи, че спрямо миналата година има 20% ръст на цените. Например, ако миналата година цената на едро на цяло агне е варирала в различните региони в страната от 14 до 16,60 лв., то тази година  стига до 20 лева за кило. Най-високата цена на бут в момента е 23 лева, а преди година е била 19 лева. Плешката пък скача от 17 на 21 лева.  

Значително по-евтино по традиция може да се намери агнешко в магазините на столичния Женски пазар. В момента цялото агне там се продава по 13 лева за кило, а животното излиза около 13 килограма. Търговците твърдят, че произходът на месото е български, от Кърджали. Предлагат също агнешки бут за 14 лева за кило и плешка по 12 лева килото. В друг обект, отново на пазара обаче агнешкото стига почти 20 лева за кило. Плешка от агне пък се продава за 18,50 лева за кило, а бутът е 19,50 лв. 

Очаква се да започнат да идват заявки за българско агнешко към края на месеца, коментира съпредседателят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Караколев пред „Телеграф“. Той посочи, че все още е твърде рано да се говори за производствените цени.  В същото време в интернет вече има обяви от ферми за продажба на агнета, като цените там са с 3 лева отгоре спрямо миналата година. Фермери са готови да приемат заявки от сега, защото по-нататък цените може да се повишат още. 

Караколев коментира още, че няма информация за масиран внос от Северна Македония засега. Също така не се очаква родна продукция да се изнася извън страната. Традиционно евтино агнешко идва от северната ни съседка. Преди години имаше големи количества и от Румъния, вече няма, тъй като страната сключи договори със Саудитска Арабия, където изнася голяма част от продукцията си. Освен това и цените у нас и в Румъния са сходни, посочи Караколев. 

Подобна е и ситуацията и с яйцата, които макар и със стотинки са по-скъпи тази година. Те вече  са по 35 ст. за брой, а преди година най-скъпо са се продавали по 28 ст. за брой. Така кора с 30 яйца в момента излиза 10,50 лева, а преди година е струвала 8,40 лв. Според птицевъди обаче в търговската мрежа ще плъзнат както всяка година и евтини полски яйца, които ще подбият цената на българските. В магазините в момента се предлагат основно български, като цените на едрите са намалени на 3,59 лева за 10 броя, а по-малките са 2,29 лв., което прави по 38 ст. за брой. 

Цените на локума и брашното за козунаци скачат 

В Добрич хлебарите и сладкарите още не са наясно каква ще е цената на козунаците. До Великден има цял месец, а ситуацията се променя с всеки ден, коментира за „Телеграф“ Тошко Няголов, шеф на Регионалната браншова структура. Основната съставка на козунаците – локумът, скочи от 1,80 на 3,68 лева за килограм. Тон от специалните брашна пък от 1000 се увеличи на 1200 лева. Миналата година козунак от 500 грама с локум струваше от 2,60 до 3,20 лв. и до 3,80 лв. с локум и стафиди. Тон брашно за козунаци пък беше 900 – 950 лева.

В малките пекарни се предлагат козунаци с ядки и сухи плодове за 15 лева, видя „Телеграф“. Има и такива с шоколад по 11 лева за брой. Обикновеният козунак със стафиди и поръсен отгоре с кристална захар пък е 9 лева за 750 г. В търговските вериги пък се продават пакетирани по 400 грама за 4,50 лева пакетът.  Очаква се в дните около Великден да има внос и на италиански козунаци, които са със захарна глазура отгоре и обикновено са във формата на кръст. Много често обаче в магазините пускат и панетоне, което отново е италиански специалитет, но обикновено се предлага по коледните празници, но заради дългия срок на годност се появява на щандовете в родните магазини и за Великден. 

Заможни българи залагат на агнешки френч рак за 53 лева 

Агнешки френч рак, който струва 53 лева за опаковка от 900 грама, се предлага за трапезата на по-взискателните българи. Това е цяло централно парче от котлетната част, съдържащо 8 ребра. Характеризира се, че е крехко и сочно, а и е впечатляващо както на вид, така и с вкуса си.  За феновете на говеждото пък се предлага рибай от САЩ, като цената му е 100 лева за килограм. Аржентинското говеждо бон филе пък струва 83 лв. за кило.