0

Б лизо двойно е увеличението на цените при някои видове риба, показа проверка на „Телеграф“ по рибните борси. Значително увеличение има на цената на хамсията, която от 2 лева скочи на 4 лева за килограм, както и на калкана, който в Бургас върви по 30 лева за кило, а във Варненско стига 38 лева.

Според търговците цената се е качила заради липсата на достатъчно запаси и забраната за улов до 15 юни. В същото време много затворени досега ресторанти купуват масово от деликатесната риба и от цената 25-30 лева килото, на която с години се търгува калканът, сега вече е 38 лева.

По рибните магазини в Бургас се предлага пресен калкан, който също поскъпва и вече държи 30 лева за килограм. "Цената е висока, но всичко поскъпва. Само по-дребните екземпляри калкан могат да се намерят за 25-26 лева", обясняват търговци.

На рибните пазари в Бургас в момента се предлагат пресни попчета в изобилие. Точно сега е сезонът, в който вкусната риба излиза край брега, за да хвърли хайвера си, и уловът е много богат. Кило попчета се продава за 10 лв., а по-дребните за 8 лв. В сравнение с миналата пролет цената е скочила с цели 40%. Едрите лихмуси, които са рядкост, пък вървят поне по 12 лв. килото. Рибарите на юг се похвалиха и с първи улов на граца, която е дребен сафрид, а щом се появи, се пласира на цена от 8 лв. за кг.

В момента рибарите вадят и много скариди. Пресните "морски череши" вървят по 12 лв. килото на пазара, а на даляна могат да се спазарят и за 10 лв.

Сега е разрешен уловът на цаца и рапани, но нямаме икономическа изгода и интерес. Само единици са рибарите, които хвърлят мрежи за цаца. Уловът е слаб, а и няма пазар и цена“, обосновава се „морски вълк“. Той посочи, че в момента на рибната борса във Варна се предлага само пресен карагьоз и цаца, както и гръцки сафрид, който може и да минава пред некомпетентните клиенти за черноморски улов. Всичко останало е замразена и охладена стока.

Търговците пък масово се оплакват, че клиентите са малко и алъш-веришът не върви.

Прясната риба на борсата във Варна засега е преобладаващо хамсия на цената от 3 до 5 лева, а едрата е на 6 лв. , гюмюш - 4 лв., и трицона -2,50 до 3,50 лв. Има и дребни количества пресен сафрид на 10-12 лева и чернокоп  твърдо на 12 лв. Морски кефал се предлага на 8-10 лв. за килограм, едри попчета (лихнус) - 13 лв., лавракът е 15 лв, ципурата - 20, а калканът достига максималната за пазара цена от 38 лева за кг.