0

С 10 ст. падна цената на най-масовия хляб в столицата през изминалата седмица, показа проверка на „Телеграф“. В края на април самунът стигна 2,49 лева за брой или 3 лева за кило, а в момента вече се продава по 2,39 лева за брой. Намалението дойде, след като правителството обяви, че ще продължи да компенсира бизнеса заради скъпия ток и газ и дори ще повиши помощите за фирмите. 

Производители обаче обявиха, че има повишение на хляба от началото на тази седмица с 5-6 на сто. Например в Хасково той поскъпна с 20 стотинки, съобщиха от търговската мрежа.

Цената на разфасовка от 650 грама вече струва 1,70 лв. вместо досегашните 1,50 лв. Самунът от 500 грама се продава за 1,60 лв. Предишната цена бе 1,40 лв.  Последното поскъпване на хляба в южния областен център бе на 14 март, когато цената на насъщния се качи с 10 стотинки.

Причината са високите сметки за енергия, коментира Димитър Людиев, който е производител от Бургас. Той посочи, че миналата година е плащал за еленергия 20 000 лева, а през тази сметките му вървят в рамките на 72 000 лева.

Въпреки помощите, които получаваме, енергото ни задължава да плащаме половината от консумираната еленергия авансово, на база потребление от предходния месец, което ни оскъпява производството. 

Людиев коментира още, че най-вероятно увеличението на цената на хляба ще продължи вследствие на спрения износ на зърно от Индия, което ще доведе до поскъпване на суровината. 

Цената се увеличи до 435 евро за тон при отварянето на европейските пазари, превишавайки предишния рекорд от 422 евро от петък.

Търговци на брашно, с които работим, ни обявиха, че от 1 юни цените ще са по-високи, но все още не е ясно с колко ще поскъпне, коментира още Людиев. 

Най-вероятно  хлебопроизводителите ще закупят по-големи количества преди увеличението на цената, които обаче ще стигнат най-много за две седмици.