0

Д нес температурите в България ще бъдат необичайно високи. Максималните ще достигнат между 15 и 18 градуса. Нищо чудно в някои райони да бъдат отчетени и по-високи стойности, съобщи пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му това не е прецедент, просто имаме по-топъл февруари, който по всяка вероятност ще си отиде с три градуса над нормата.

В неделя се очаква слабо захлаждане с няколко градуса, максималните ще бъдат между 11 и 16 градуса. На отделни места в Западна България има вероятност да превали слаб дъжд. В понеделник отново ни очаква затопляне с няколко градуса, като например в района на Пловдив максималната температура ще стигне около 16 градуса. Ще са високи и минималните – между 2 и 5 градуса.

Съществена промяна на времето ще има във вторник, 22 февруари.

През нощта на понеделник срещу вторник ще се развие добър средиземноморски циклон, който ще обхване цяла България. Валежната зона ще се придвижва от запад на изток, като валежите ще са със стопанско значение - между 10 и 20 литра на квадратен метър. В низинната и равнинната част на България валежите ще бъдат изцяло и само от дъжд. Във високите котловинни полета с надморска височина около 600 м ще има смесени валежи от дъжд и сняг. Над 800 метра валежите ще бъдат предимно от сняг. Така че в планините ще се образува нова и трайна снежна покривка.

Хората да внимават и да не излизат извън обозначените ски писти, защото ще има лавинна опасност, предупреждава Рачев.

Температурите ще се понижат с 5-6 градуса, максималните ще бъдат между 7 и 13 градуса. Но въпреки всичко пак ще останат малко по-високи от типичните за края на февруари.

В сряда, четвъртък и петък ни очаква бавно повишение на температурите. В петък и събота максималните ще бъдат вече между 12 и 16 градуса. Малко по-облачно ще бъде в събота. В първите дни на март ни очаква хубаво и топло за сезона време с максимални температури 13-16, на места 17 градуса.