0

- Г-н Кузманов, кое ви провокира да обявите национален протест на полицаите, който е насрочен за неделя - 20 февруари?

- Ние сме в протестна готовност от 16 януари. Поводът тогава беше извършването на анализите по реформата, които станаха без наше участие, а не, както беше договорено от коалиционните партньори, в присъствието на синдикатите и с обратна връзка - какво е усещането на гражданите за сигурност. Водещото в цялата ситуация е гражданите да бъдат по-доволни от това, което прави МВР. Това ни доведе до състоянието да сме в протестна готовност. Основната причина сега да обявим протестни действия е бюджетната рамка за 2022 г. Този проект според нас не отговаря на няколко неща.

- Кои са те?

- Водещото е, че не виждаме достатъчно нормална политика, свързана с доходите в МВР, т.е. повишение на основните заплати на служителите.

- Вие не сте включени в този проектобюджет.

В проектобюджета при нас е планирано нулево увеличение на заплатите. Тук има една диспропорция, която е в сериозното изоставане на служителите на МВР спрямо други в сектор „Сигурност“, която започна октомври - ноември 2020 г. Тогава увеличиха заплатите на държавните служители от 35 или 36 агенции и министерства с 30%, защото са на първа линия в борбата с Ковид-19. Тук има един нонсенс. Ние, полицаите, сме на първа линия също, веднага след лекарите и РЗИ. На нас ни ги увеличиха с 15%. Още тогава бяхме пренебрегнати от управлението на държавата, като ни беше дадено това увеличение. Тогава имахме също 3-месечни протести, които завършиха пред Народното събрание. Вместо това да бъде компенсирано в рамките на 2021-2022 г., сега ни предлагат нулево увеличение, и то при положение, че към това се наслагва галопиращата инфлация.

- Това ли ескалира ситуацията?

Да, това я ескалира и ние ще бъдем в неделя - 20 февруари, пред НС.

- Защо насрочихте протеста си в неделя, а на синдиката на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ е предния ден - събота? Не можеше ли да се обедините?

По принцип това не би трябвало да се случва при нормални отношения. За съжаление такива с ръководството на „Огнеборец“ очевидно нямаме. Искам само да кажа, че при нас членуват 1730 служители на пожарната и почти 50% от състава на тел. 112. При тази ситуация те вече не са браншовият синдикат, просто в ГДПБЗН има два синдиката. Аз предполагам, че двата протеста въпреки всичко ще се взаимоподкрепят, тъй като това, за което излизаме, е едно и също, мотивите са еднакви. Надявам се разумът да надделее. Ние сме изпратили писмо до тях, с което ги приканваме протестът да се състои на 20-и, а не на 19 февруари, когато отдаваме почит на делото на Апостола. При нас тази дата е неприемлива именно заради почитта, която цяла България засвидетелства на Левски.

- Може би пък изборът на тази дата от тяхна страна да е търсен ефект?

Не знам. Ние не търсим никакви странични ефекти. Те още не са ни отговорили на писмото. За нас нещата са принципни, точни и ясни, няма политическа окраска. Водеща е липсата на нормална социална политика в МВР към момента от това, което виждаме в бюджета. Освен това има и други дразнещи за нас неща в бюджета.

- Кои са те?

Има едно коалиционно споразумение - приложение №10 “Вътрешна сигурност“, което е за управление на страната. Тук също не виждаме в бюджета да са отразени по някакъв начин планирането, анализирането и бъдещата реформа. Няма достатъчно, да не кажа никакви средства за технологично обновление. Нещата много приличат на предишните бюджети и дори по нищо не се различават от тях.

- В същото време обаче вашите задачи и отговорности нарастват?

Мога смело да кажа, че за този период, който визираме, преминахме през 5 вълни на пандемия и четири избора - три за Народно събрание и един за президент с втори тур. Напрежението наистина е огромно. При нас нещата са като военно положение. Наистина натоварването е огромно при един и същи ресурс и при намалена мотивация предвид оценката, която ни се дава в момента през държавния бюджет.

- От политическото ръководство на МВР обясниха, че вместо увеличение ще ви дават карти за фитнес, за да може полицаите да отслабват, иначе няма да могат да заемат дадени длъжности. Това ли ви обиди?

Обидата не е от това, че някой е решил да отдели средства за физическа подготовка на състава. Обидата идва от факта, че това не е съпроводено с увеличение на заплатата, от това, че хората, които са го преценили, явно не познават българската полиция. Тя в момента е застопорена на място от бумащина и това не ни дава никаква възможност да работим пълноценно за хората. А именно това беше изписано в спешните задачи в приложение 10 на коалиционното споразумение. Оптимизация на точно тези действия - несвойствени за МВР, и намаляване на дейностите, които пречат на хората да излязат на улицата. Ето това не се случва и не изисква никакви средства. Вече два месеца това не е направено, дори не е започнато да се прави.

- Вие нямате ли нормален диалог с вътрешния министър Бойко Рашков?

Не мога да кажа, че не съществува диалог, защото с него вече имаме две срещи. Но от тях не следва нищо, не се променя нищо и продължаваме да сме също толкова неинформирани, колкото и в началото. В момента нито гражданското общество, нито служителите са в течение на каквото и да било.

- Започвате на щафетен принцип. В кои градове да очакваме протест на полицаи?

Ние практикуваме известен период с регионални протести, за да дадем все пак време и шанс на диалога. В случай че той не се получи, крайната фаза е национален протест. В момента имаме заявени за 16-и във Варна и за 18-и в Русе. Днес (б.р. - вчера) е първи ден, но ще имаме и други дати.

- Колко души смятате, че ще се съберат в неделя?

Прогнозата не може да е точна, но очакваме над 3000 човека. Предвид спецификата на сезона, пандемията и това, че колегите са на работа и не може да прекъснат работния процес, ще дойдат тези в почивка. Не мисля, че ще се съберат по-малко от 3000 души.

- Какво ще правите, ако нито политическото ръководство на МВР в лицето на Бойко Рашков, нито управляващите в лицето на премиера Кирил Петков не ви чуят?

Ние в края на краищата сме синдикат, нито управляваме държавата, нито носим отговорност за МВР. Но ще кажем много ясно, че отговорността за тези действия ще остане изцяло за управляващите. Причината е, че демотивиран служител не е полезен на никого. Най-вероятно ще последва и отлив от системата, както през 2015г. при г-жа Румяна Бъчварова беше доста драматично. Сега ако последва втори такъв, после с години ще се поправят нещата и ще подложим на риск системата на сигурността.

- В момента има ли отлив от системата на МВР?

- Към момента отлив няма, но напрежението е огромно, стресът е огромен и демотивацията сред полицаите вече е сериозна.

- Има ли служители от ГДБОП, ГДНП и други дирекции, които ще присъстват на протеста в неделя?

- Абсолютно гарантирано, че ще има такива служители. Нашите членове са 12 000 човека от системата на МВР, което е 50% от състава на терен и 25 на сто от целия състав на министерството. Ние имаме членове в абсолютно всички структури и на 20 февруари на площада ще бъдат абсолютно всички, включително и от сградата на самото МВР.

- Съгласни ли сте с идеята на министър Рашков пожарната да се отдели от МВР в самостоятелна структура?

- Преструктурирането на ГДПБЗП по начина, по който се прави, също излиза извън рамките на коалиционното споразумение. Този въпрос там не е поставян, не е взиман като решение и не седеше. Искам да кажа също, че едно тръгване по тази линия ще блокира всякакви други реформи в МВР, защото нито интелектуалният, нито финансовият капацитет на министерството ще позволи едновременно промяна в полицията и пожарната.

- Да се надяваме, че ще ви чуят.

- За съжаление последствията ще са за всички, ако не ни чуят.

Това е той:

Завършил е ВХТИ „А. Златаров“ - София

Служител е в МВР от февруари 1997 г.

Работил е в 07 РУ СДВР, 01 РУ СДВР и в момента е началник група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в  05 РУ СДВР

Заместник-председател на УС на СФСМВР