0

У величението на пенсиите от 1 юли се отлага. Това предизвика спорове в парламента и взаимни обвинения, предаде БНР. 

Румен Гечев от БСП директно посочи за виновници ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", които са саботирали работата на Народното събрание.

„Провалиха пенсиите на над 2 милиона българи от 1 юли тази година. На днешната дата трябваше да се приеме - двата "малки" бюджета, големият бюджет - държавния, където са включени трансферите към ДОО, за да могат хората - над 2 милиона пенсионери - да си получат добавките, които бяха залегнали в нашето коалиционно споразумение. Постигнато споразумение да го торпилираш, когато знаеш, че става дума за милиони хора и да си разиграваш коня така и да преследваш някакви смешни политически цели - това не е приемливо и те ще бъдат наказани", заяви той. 

Деница Сачева от ГЕРБ потвърди, че увеличението от първи юли ще е само с 6,1%, но вината за това, по думите й, е на управляващите, които не са включители в седмичната програма актуализациите на бюджета.

"Да, пенсионерите ще получат 6.1% от 1 юли с пенсиите си на 7 юли или на друга дата през месец юли, или на 1 август те ще получат съответните увеличения. Няма да има ощетени пенсионери. Но това, което се случва в момента, е въпрос на лоша организация от страна на управляващите. Пак ви казвам, в дневния ред на тази седмица, в нито един момент, не е стоял Закона за държавното обществено осигуряване“, коментира Сачева. 

Хасан Адемов от ДПС също отрече опозицията да има вина за забавянето за обсъждане на бюджетите и успокои пенсионерите, че ще си получат цялото увеличение най-късно от първи август.

"Никой няма да загуби по никакъв начин увеличението. Излишното драматизиране на тази ситуация се дължи на това, че БСП са изнервени, не знам по каква причина. Няма никакво забавяне по субективни причини. В сряда изтече срокът за предложения между първо и второ четене на "малките" бюджети, в четвъртък - на големия бюджет. Днеска сме петък и в днешния ден е насрочено заседанието. Ако някой ми каже, че има забавяне по вина на народните представители, нека да го докаже", заяви бившият социален министър. 

Проектът за промени в бюджета на ДОО предвижда ръст от 10% на пенсиите и включването на COVID добавката от 60 лева. Те ще бъдат гласувани извънредно следващата седмица. Целта е да не се стига до забавяне на обещаното увеличение на пенсиите от 1 юли.

Има вероятност възрастните хора да получат увеличението на доходите си със закъснение от месец  - от август.  Причината е, че актуализацията още не е приета от парламента на второ четене, а НОИ се нуждае от техническо време да преизчисли всички пенсии.