0

* Градовете, храната и ракията са страхотни в България

* По професия съм инженер, но винаги съм бил свързан с музиката

* Единственият ми идол винаги ще бъде баща ми

* Градовете, храната и ракията са страхотни в България

* По професия съм инженер, но винаги съм бил свързан с музиката

* Единственият ми идол винаги ще бъде баща ми

- Г-н Ромеро, разкажете ни повече за песента Intention, с която – заедно с Intelligent Music Project, ще представите България на Евровизия 2022, защо мислите, че можете да спечелите с нея?

- За мен всички песни на Intelligent Music Project са вдъхновяващи. Една от най-отличителните черти на тази група е фактът, че ние винаги искаме да кажем нещо по-дълбоко и смислено. Не правим музика просто за да се забавляваме и да убиваме време. Винаги имаме послание, което да предадем на слушателя. Послание, което е свързано с щастието, надеждата, самоанализ... Точно заради това смятам, че имаме предимство на Евровизия.

Винаги е много забавно с Intelligent Music Project, защото не сме просто едни добри музиканти събрани на едно място – ние сме сплотен екип, добри приятели сме и това се усеща от хората, когато сме на сцената.

- Какви са първите реакции на феновете от песента и какво ви споделят?

- Получихме много позитивни коментари. Всички мои фенове много се радват, че ще представим България на Евровизия тази година. Ежедневно получаваме голяма подкрепа от различни краища на света. Песента е лесна за харесване – позитивна, с много рок вайб, който те кара да усилиш на макс парчета.

- Вече промотирахте песента с турне тук, в България. Ще стартирате ли концерти и в други европейски страни? Има ли вече конкретни дати, които можете да споделите?

- Да, започнахме да се подготвяме за конкурса, изсвирихме Intention в Русе, Велико Търново, Плевен и Стара Загора. Хората бяха на крака и викаха за още, така че навсякъде я свирихме по два пъти. Вече мислим и за сценичното представяне, а докато работим по това, ни предстои и европейско турне през март – ще представим песента в Торино, Амстердам, Брюксел, Солун и Париж. Но преди това, тази вечер, на 5 февруари, ни предстои за пръв път да изсвирим Intention в София – от 20 ч. в Sofia Live Club.

- Имате ли любими изпълнители от изданията на Евровизия от предишни години?

- Нямам любими, но обикновено гледам конкурса всяка година – с приятели, а преди със сина си. Винаги сме се наслаждавали на различните стилове, танци, артисти – всяка година е много различно и впечатляващо.

- Кога започнахте да следите конкурса и какво ви накара да се влюбите в него?

- Когато се преместих в Испания през 2009. Както вече споменах, това разнообразие на стилове и артисти много ми харесва. Показва богатството на европейската култура, което е напълно в духа на това, което представлява Европейският съюз.


- Участвате в концертите и записите на Intelligent Music Project от вече немалко време – върнете ни до момента, в който решихте да влезете в редиците на бандата! Какво ви провокира и какви бяха очакванията ви?

- През 2018 или 2019 г. д-р Врабевски се свърза с мен и ме покани да изпея няколко песни от петия албум на Intelligent Music Project - Life Motion. Химията между нас обаче беше фантастична и съвсем логично продължихме да работим заедно. И ето ни сега, изправени пред най-голямото предизвикателство за групата до момента. Обичам да пея в Intelligent Music Project, така че мога да кажа, че всичките ми очаквания се сбъднаха.

- Какво можете да ни издадете за новия албум, който подготвяте с групата?


- Да, всъщност Intention е част от този албум, който е седми поред и ще носи името Unconditioned (Безусловен). В екипа се завръща легендарният барабанист на ТОТО Саймън Филипс, който освен барабанист в записите е и музикален копродуцент. За пръв път в този албум и аз участвам в писането на песните и текстовете, което е чест за мен. Албумът ще е факт през лятото.

- Неведнъж сте казвал, че България е близо до сърцето ви – как се превърна страната ни във ваш втори дом?


- Ако трябва да сме точни, по-скоро четвъртият. Моят първи дом е Чили, където съм роден. Вторият е Испания, защото имам испанско гражданство и малкият ми син живее там, а третият ми дом е Букурещ, където сега живея с невероятната си годеница. А България е много специално място за мен. Прекарвам тук много време покрай работата си с Intelligent Music Project, имам много приятели, градовете са много красиви. Някои от тях дори ми напомнят за Чили по някакъв начин. Храната също е страхотна – особено рибата. И ракията!

- Смятате ли, че България е рок дестинация и слушате ли каква музика създават българските артисти?


- Абсолютно да! Първият ми концерт в България беше в Монтана преди няколко години и бях много изненадан от феновете. Относно другите български изпълнители – например трябва да сте много горди с невероятната Лили Иванова! Относно музикантите, които са част от Intelligent Music Project – нивото там е световно. Знам колко популярен е Стунджи тук, знам, че Славин е печелил българския X-factor.

- Казвате, че е много трудно за чилийски творец да пробие на международната сцена. В тази връзка какъв съвет бихте дали на прохождащите сега музиканти, включително и от България, които мечтаят за световен успех?


- Повечето хора казват, че е въпрос на късмет. Ще цитирам един известен актьор: „Лично аз много мразя думата късмет, защото тя обезценява положения усилен труд“. Напълно съм съгласен с него и обикновено това казвам на всеки, който ме попита за съвет как да успее – всичко е въпрос на много работа. И на постоянство. Както гласи една друга мисъл: „Усилената работа те води до мястото, където успехът да те намери“. Това е.

- Как се отрази световната пандемия на музикалната индустрия през вашите очи?


- По много начини. Но най-важното е на кого се отрази. Разбира се, отрази се на музикантите, но ние имаме много начини, чрез които да получаваме доходи – не само концерти, но записи, авторски права и т.н. Но какво да кажем за звуковите техници, хората, които се занимават с мърчандайза, клубове, зали... Това са хора, които живеят само от провеждането на концерти. За всички тях наистина трябва да се отдели внимание от правителствата.

- Спомняте ли си кога започнахте да пеете и какво ви накара да заобичате музиката? Мислили ли сте някога да се занимавате с нещо друго?


- Всъщност по професия съм инженер, но винаги съм бил свързан с музиката. Роден съм в семейство на музиканти, така че започнах да пея в ранна детска възраст. Винаги съм знаел, че това е моето нещо и когато получих шанса това да се превърне основната ми работа, просто се възползвах от него. Имам и няколко хобита, най-вече с годеницата ми – обичаме да се разхождаме сред природата, често ходим на планина, караме колело...

 

- А кои са вашите идоли – както в детските години, така и сега?


- Единственият ми идол винаги ще бъде баща ми, Бог да го прости. Беше страхотен човек с много добро сърце. Винаги помагаше на всеки, който имаше нужда. Имам обаче любими музиканти като Ричи Блекмор например, както и много други.

ВИЗИТКА:


Рони Ромеро е роден през 1981 г. в Сантяго, Чили
На 5-годишна възраст става част от църковен госпъл хор в родния си град
През 2014 г. създава хевиметъл бандата Lord of Black заедно с китариста Тони Хернандо
Година по-късно става петият фронтмен на Rainbow
През 2020 г. участва в записването на албума Life Motion на Intelligent Music Project
Заедно с групата, основана от д-р Милен Врабевски, ще представят България на Евровизия 2022 в Торино, Италия