0

17,5 милиона лева сме похарчили повече този Великден спрямо миналата година. Това става ясно от данни на Националната агенция за приходите, предоставени на „Телеграф“.

По време на 4-те празнични дни тази година сме похарчили общо 148,3 млн. лв. Това сочат данни от касовите апарати, които са вързани към НАП. За сравнение през миналата година сме похарчили близо 130,9 милиона лева. 

Основната причина за набъбване на сумата са по-високите цени на храните, смятат експерти. Както „Телеграф“ писа, празничната трапеза ни бръкна с 22% по-навътре в джоба. За посрещане на Възкресение средностатистическото българско семейство извади по 126 лева спрямо около стотина лева през миналата година.

Поскъпнали са всички основни продукти, които слагаме на Великден на масата – агнешкото, яйцата и зелената салата. Данните на Министерството на земеделието за цените на основните хранителни продукти показват, че само в рамките на една година агнешкото е поскъпнало с до 8 лева за килограм, а цената на олиото почти се е удвоила. Значително по-скъпи са и яйцата. Така например цяло агне в големите вериги миналата година е можело да бъде намерено за средно 14,49 лева. Този Великден средната цена е ударила 22,49 лева. Аналогично е положението и при бута и плешката. През миналата година цената на бута е била 16,46 лева средно за страната. А този Великден тя е набъбнала вече до 21,63 лева за кило. При плешката цената е хвръкнала от 14,49 на 20,16 лева. 

Яйцата пък са поскъпнали средно с до 9 стотинки на брой за размер М. В големите вериги миналия Великден те са стрували по 24 ст., докато сега сме ги купували за средно 30 ст. В по-малките магазини цената е скочила от 23 на 32 ст.

Колосално поскъпване има при олиото. В големите вериги миналия Великден то е струвало средно по 3,45 лева за литър.

Сега вече се продава за средно 5,26 лева. Още по-скъпо е олиото в малките бакалии, където може да се намери срещу средно 6,12 лева за литър. За сравнение миналия Великден то се е продавало срещу 3,70 лева.