0

150 мъже са станали жертва на домашно насилие у нас през изминалата година. Част от тях са се жалвали в полицията и случаите им са обект на проверка от прокурор. Други пък директно са потърсили Темида и са завели дела срещу партньорките си, показа проверка на „Телеграф“. По неофициална информация има ръст при мъжете, които са жертва на домашно насилие през последните години на база подадени жалби в МВР.

Мнозинството от представителите на силния пол обаче се притесняват да пускат жалби, за да не ги смятат за чехльовци. Други пък впоследствие ги оттеглят. Голяма част се съдят по граждански път, като домашното насилие се използва умело от адвокатите и на двете страни в спора. Често в случаи на разводи или при претенции за попечителството над децата, обясняват юристи.

Крум Стоев

Ръст

По данни на Световната здравна организация за 2021 г. пострадалите вкъщи у нас са повече, отколкото е ръстът средното ниво в Европейския съюз. Само за полугодието за насилие над жени има близо 1200 случаи и на деца над 400. МВР все още разработва т.нар. „Автоматизирана информационна система за регистриране на всички случаи на домашното насилие и насилието, основано на пола“, която е включена в стратегията за намаляване на случаите на домашно насилие. Това е и една от причините данните за такива случаи да са полуофициални, тъй като реално такава статистика продължава да не се води. От месечните отчети на ведомството става ясно, че за последните месеци са регистрирани общо 62 случая, от които разкритите са едва 26. Няма данни колко от тях се отнасят за мъже и колко за жени и деца.

Обиди

Според проучвания на различни неправителствени организации у нас все повече мъже споделят, че са подложени на системен тормоз от страна на половинките си. Случаите обаче, при които жени прилагат физическо насилие, са значително малко. В отделни райони с компактно население обаче има повече сигнали буквално за жена, пребила мъжа си с чехъла. Регистрирани са и битови скандали, завършили с телесни повреди, най-сериозните от които са пробождания с остър предмет. Най-често мъжете биват подлагани на системен психически тормоз. Неспирни скандали, нарушаване на личното пространство, чупене на домашния инвентар и др. Мъжете жертви се оплакват от обиди от типа „Не ставаш за нищо, не те бива даже за секс“; „Не можеш да изкараш един лев, защото си некадърен“; „Събирай си багажа и марш при майка ти“ и т.н. Жени реално изнудват бившите си партньори, плашейки ги, че ще ги лишат от жилището или от децата им. За подобни случаи има най-много жалби, както и дела в повечето районни съдилища у нас.

Казус

По-гражданско дело в Пловдив например бивши партньори, които са живеели на семейни начала, се съдят за правата над двете им деца. В делото изобилства от различни житейски случки. Мъжът се е оплакал, че жена му е агресивна, контролира целия семеен бюджет и системно го унижава пред приятели и познати, че има по-ниски доходи от нейните. Друг казус от Варна пък заплита ситуацията с това кой от двамата партньори е купувал по-скъпи дрехи на дъщеря им. Оказва се, че единният надцакал, като взел последен модел айфон и след това се стигнало до тежък скандал с люти обиди. Психолози са категорични, че проявата на женска агресия се среща предимно при двойки, където мъжът е отстъпил водещата роля на по-нежната половинка. Това обаче с времето е сменило изцяло и поведението на партньорката, която, грубо казано, е „възмъжала“. Материалната несигурност в семейната среда също отключва значителна част от агресивното поведение и у двамата партньори.

По 4000 дела се образуват годишно

По данни на Висшия съдебен съвет средно се завеждат по около 4000 дела за домашно насилие. Те не са обобщени по пол и възраст. Справка за 5 години сочи следните цифри: 2017 г., - 3027; 2018 г., - 3522; 2019 г., - 3708; 2020 г., - 3288; 2021г., - 3521. Информацията е само за "постъпили, разгледани и приключени първоинстанционни производства по Закона за домашното насилие в районните съдилища". Не се води статистика за наложени присъди. Неофициално се знае, че обикновено те са условни и са за период от 3 до 9 месеца с 2- или 3-годишен срок на изпитание. Голяма част от делата приключват и със спогодба между страните. В последните години все повече се е засилила практиката с медиация, която спомага за бързото и цивилизовано решаване на спорове между разделени двойки.