0

С вдъхновяващата изложба „Фантазия в стенописи от Доца, Италия“ ще бъде отбелязана 20-годишнината от създаването на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София. Проявата е под патронажа на Италиански културен институт и със съдействието на НДФ „13 века България“, като ще бъдат представени фотографии на ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“ и гости.

Откриването на изложбата ще се състои от 17,00 часа на 21 ноември, вторник, в зала „Проф. Васил Геров“ към Национален дарителски фонд „13 Века България“. Адрес: кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ 1, а експозицията може да бъде видяна до 13.12.2023 от 10 до 17,30 ч. от понеделник до петък.

Учениците от 105 СУ и техните преподаватели в град Доца, Италия.

 Учениците от 105 СУ и техните преподаватели в град Доца, Италия.
Личен архив

Идеята за подреждането на „Фантазия в стенописи от Доца“ се ражда през юни 2023 г. по време на пътуването с цел културен обмен на учениците до Италия. В 105 училище от 40 години традиционно се изучава италиански език, а ежегодните пътувания до Il Bel Paese дават възможност на възпитаниците му да се потопят в културата на страната, да познаят отблизо манталитета на жителите, някои от нравите и обичаите на италианците, практикувайки езика.

„Раждането преди 20 години на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София беше орисано да бъде мост между Италия - държавата с най-голямото културно наследство - и България. Вдъхновител и кръстник на клуба ни беше Клуб ЮНЕСКО Леонардо да Винчи от град Винчи, родното място на Леонардо да Винчи. Тази личност е символ на необятната мощ на творчеството, на изкуството и науката, на културата, чиято вечност е мисия на нашето човечество и на нашия Клуб“, казва председателят му Жанет Борлакова, която е и преподавател по италиански език в 105 СУ.

Заедно със секретаря на Клуба Мария Ганчева и учениците тя посещава вълшебното средновековно градче в Емилия Романя - Доца, където на всеки 2 г. се дава простор на художници от цял свят да рисуват върху стените на сградите и на множество екстериорни пространства, които вдъхновяват за творчество. „Преди 20 години започнахме с изложба на български художници в град Винчи, днес даваме път на красотата, видяна през очите на младите хора – обяснява г-жа Борлакова. - Вървяхме между тези цветни къщи като омагьосани и снимахме с такава жажда да увековечим картините, които разказваха легенди, вековни традиции, изразяваха чувства, емоции, пълни с красота. Решихме да споделим тази красота чрез очите на младите хора и да ви покажем техните снимки, сами по себе си произведения на изкуството. Изложбата е поредният мост на приятелството между Италия и България, по който ви каним да преминете, празнувайки с нас 20 годишнината на клуба ни“.