0

Няма да има две тарифи за ток, каза служебният енергиен министър Росен Христов. Вижте коментара по темата на главния редактор на ветсник „Телеграф“ Виктория Пенкова.

“Зимата идва“ е може би най-знаковият израз в „Игра на тронове“. Той предвещава освен страх от жесток студ и сняг, но и идването на белите бродници, които избиват всичко по пътя си. Та сценарият на троновете влиза директно и в българската реалност, която ни очаква, но с няколко малки разлики. В България, за съжаление, освен че ще зъзнем на як студ, а топлото ще е под въпрос, то има и още куп елементи, които ще ни окажат влияние. И то в качеството ни на човешки същества, които имат нужди, записани в пирамидата на Маслоу, а не на бели бродници, които нито ядат, нито пият вода, нито им е студено.

Подигравка

От седмица на седмица ситуацията с цените става все по-драматична. Следваме изцяло сценария от троновете. Само убийствата не са започнали още (заради тока, от бедност вече се случват). Хората по периферията на големите градове изнемогват все повече. Недоволството им е почти притъпено от мислите за сметки, кредити и елементарни разходи. Всички обаче са наясно с едно - зимата иде и ще е тежка, а цената на тока ще е режеща като меча на Белия бродник. На драматичния фон служебните министри ни уверяват, че правят всичко възможно да овладеят кризата, за да не окаже лошо влияние и на цената на газа. Ще почакаме, пък ще видим дали ще си спазят обещанието. Така или иначе инфлацията показва ясно какво се случва, както и с колко се обезценяват парите ни. Следвайки логиката, бедността води след себе си престъпността.

Престъпност

Старите крадци имат един железен лаф, който с пълна сила кореспондира със ситуацията. Гладът е по-силен от тока. Казал го е преди 10 години ром, който бил заловен, докато оплаква изпърженото си дете от волтова дъга. Крало е жици и токът го е убил. До днес тези думи се дават за пример от полицаите. Най-вече подсказват жестокостта, с която някои подхождат към останалите.

Освен онези, способни да извършват престъпления от бедност, по-голям проблем ще настъпи с възрастните хора. Дори с увеличение на пенсиите пак няма да могат да преживеят снега и студа, да си платят лекарствата, храната, сметките без помощ от деца и роднини.

Сега да си зададем въпроса - кой ще оцелее след зимата? Дано не са само белите бродници. Поне в сериала има донякъде баланс на силите. Или както казва Церсей: „Когато играете играта на тронове, вие живеете или умирате. Няма междинни точки“.