0

О бщо 85,6 млн. лева ще похарчат българите за море преди есенно-зимния сезон. Това изчисли „Телеграф“ на база данни за пътуванията и разходите по тях, предоставени от Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Очаква се в дните между 22 и 25 септември да пътуват над 300 000 българи. 80 на сто от тях, или 240 000 ще слеят Деня на независимостта с почивния уикенд, коментира Драганов.

Основно пътуванията ще са във вътрешността на страната, като са резервирани хотели както по морето, така и балнео- и спа места в планините и курортите. 40 000 от общата бройка ще напуснат страната, като масово ще се отправят към близките морски дестинации като Турция и Гърция. Офертите за почивки в този период са вече с между 15 и 30 на сто по-евтини в сравнение с месеците юли и август, коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА). Тя посочи, че се очакват и много пътувания към Италия, където също офертите са на по-ниски цени, а и времето е по-подходящо за пътувания, тъй като температурите леко падат, но все още е подходящо за морска ваканция.

Разходи

Средно всеки българин ще похарчи около 280 лева за пътуване в страната, а в чужбина сумата е 320 лева, посочи Драганов. В сумата влиза само нощувката, като някои ще изберат по-скъпи и луксозни хотели, а други ще отседнат в по-непретенциозни места за настаняване, където и цените са по-ниски.

Оферти

Цените за Гърция в момента започват от 31 лева за еднодневно посещение с автобус до близките морски плажове в южната ни съседка. Има обаче и хотели на остров Тасос, които предлагат за нощувка на човек със закуска и вечеря в двойна стая стандарт за 155 лв. при мин. 4 нощувки на Тасос.

Хотелът е разположен на морския бряг, така че посетителите да бъдат на една крачка от плажа.

Оферти за ваканция в последната минута пък предлагат настаняване срещу 80 лева в хотел с включена закуска и вечеря в Уранополи, Атон.

Намаление

Друга оферта е за 210 лева вместо за 250 лева 3-дневна ваканция на Халкидики, Ситония. Цената е за възрастен, настанен в двойна стандартна стая с изглед море и включва 3 нощувки и безплатно ползване на басейн, ол инклузив лайт база на изхранване, което включва освен храна, но и напитки като безалкохолни, бира, вино и узо. Също така туристите ще ползват паркинг и интернет в стаите и общите части безплатно. Чадърите на басейна са безплатни, а на плаща са по 7 евро, като в цената е включено и ползване на два шезлонга.

В Турция пък цените през септември падат с 50 лева за нощувки в петзвездни хотели. Така двойната стая излиза 250 лева, като в сумата е включена нощувка и ол инклузив пакет.

За 385 лева пък се предлага екскурзия до Кападокия, Анкара и Истанбул с автобусен транспорт и включени 4 нощувки със закуски и 3 вечери на човек плюс посещение на Одрин.

Над 100 хотела вече приемат ваучери вместо пари

Интересът към използването на ваучери за храна и за туризъм е умерен, тъй като все още мярката не е много добре позната на туристическия сектор и на потребителите. Това казва пред TravelNews председателят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Меди Бенбугера. По-големите оператори на пазара вече имат по над 100-150 хотела и туристически обекти, които приемат издадените от тях ваучери. Важно е да се отбележи, че един хотел или туристически обект може да сключи договор с повече от един оператор на ваучери за храна, за да има по-голям потенциален брой клиенти. Потребителите могат да видят списъци на доставчиците на туристически услуги, на сайтовете на операторите на ваучери за храна. Колкото до ресторантите ваучери за храна могат да се използват в ресторанти от самото създаване на системата. Над половин милион служители ползват социалната придобивка, предоставена от техните работодатели.