0

Ф ермери изкарват тракторите на протест. Каква е причината разказва в новия брой на вестник „Телеграф“ репортерът ни Светлана Трифоновска, а колегата Деян Дянков коментира исканията на зърнопроизводителите.

Вие сещате ли се някога българският зърнопроизводителен сектор да е бил щастлив, сит и доволен? Аз сякаш нямам такива спомени. Или реколтата им е скапана и ги грозят фалити, или реколтата им е супер, но това ще доведе до срив на цените и... ги грозят фалити, или искат повече субсидии от нашите данъци, защото... иначе ги грозят фалити, или се тревожат от държавното изкупуване на продукцията им, защото цената ще е ниска и, вече се сещате... ги грозят фалити. Сега безмитният внос на украинско зърно е най-новият душманин на нашите производители, поредната опасност, която ги поставя пред риска да фалират.

Страшно

От зърнопроизводителите разбираме (те така казват), че държавата не си върши работата и не контролира вноса на зърно от Украйна. Питате се какво му е лошото на зърното от Украйна, нали? И аз се питам. Проверявам в интернет и виждам, че страната е на челно място както по производство на зърнени култури, така и по техния износ. Всъщност традиционно по-голямата част от произведените зърно, ечемик и слънчоглед в Украйна отиват за износ. През 2019 г. примерно страната е произвела 24 млн. тона зърно, от които е изнесла 18 млн. тона, или близо 70% от продукцията й отива навън. Значи цял свят десетилетия наред употребява тези култури. Някак си, без да съм специалист, започвам да изпитвам естествено съмнение в твърдението, че тази продукция е застрашителна и опасна за каквото и да било друго, освен за финансовите баланси на българските зърнари.

Проверки

Същевременно от Българската агенция за безопасност на храните многократно са отхвърляли тези обвинения, като са публикували доказателства, че няма зърно, което да влиза в страната без проверка на сертификата за качество, фитосанитарен контрол и проверка за концентрация на пестициди, следи от тежки метали и т.н. Факт е, че е налице решение за безмитен внос на украински зърнени култури в ЕС. Без мито обаче не означава без сертификат или без проверка.

Интереси

С цялото си уважение към зърнопроизводителния сектор той е просто един от многото сектори на българското земеделие и икономика. И като всеки един сектор има своите си частни интереси, които преследва, за които се бори и които се опитва да опази и гарантира. И така и трябва да бъде. Има нещо обаче, което се нарича обществен интерес и за гарантирането и опазването на което е призвана държавата чрез своите овластени от народа институции. Тя е органът, призван да определи къде е балансът между интересите на зърнопроизводителите и тези на милионите крайни потребители, които вечер искат да сложат качествен и достъпен хляб на масата си.

Честно

Нормално е зърнопроизводителите да не са доволни от решението за безмитен внос и тяхно право е да протестират. Призовавам ги обаче да бъдат честни и да не манипулират обществото с басни за ГМО, отрови, радиация, болести, вредители и други спекулации, а да си кажат право куме в очи какъв им е проблемът с украинското зърно. Той не е, че зърното е лошо, а че е евтино.

А читателят нека сам прецени къде е неговият интерес в този случай.