0

Г орещ уикенд, а след това дъжд и захлаждане ни очакват през следващата седмица. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред „Телеграф“.

Високите температури ще се задържат през този уикенд, а следобед дори ще е горещо, като валежи ще има само в планините и то на места. От вторник до края седмицата ни очаква по-динамично време по отношение на валежите. Те ще обхванат най-вече източната половина на страната. Между отделните модели има много голяма разлика, като според американския се очаква над цяла България сумарни валежи до края на следващата седмица от порядъка на 20 и дори повече литра на квадратен метър. Докато европейският модел показва по-слабо представяне на валежите в Северозападна България и повече в Източна. Дори тези количества, които се очакват, няма да преодолеят засушаването. В Югоизточна България в еднометровия подпочвен слой няма влага и доста селскостопански култури изсъхнаха. Все повече градчета ще бъдат подложени на режим, особено тези, които се снабдяват от повърхностни води. 

Градуси 

Максималните температури ще бъдат между 32 и 37 градуса, на отделни места ще достигнат и 38 градуса през уикенда. А от вторник започва понижение на температурите, като максималните ще паднат в четвъртък-петък между 28 и 33 градуса, на места до 34 градуса. От края на седмицата навлизаме в септември, когато температурите ще бъдат с още 1-2 градуса по-ниски, но ще останат над нормата, но няма да се усеща тази голяма жега в следобедните часове. Те ще бъдат дори в топлите места, като Пловдив, Хасково, Русе и Плевен ще бъдат около 32-33 градуса.

Минималните температури ще останат сравнително високи, макар че в Западна България ще бъдат под 20 градуса и ще бъде свеж и топъл денят. По морето ще се радват на температура на водата 27-29 градуса. Тази вода няма да изстине и ще остане над нормата и през първата половина на септември. Малко повече валежи ще има в Източна България, но няма да е по цели дни, а ще е следобед в рамките на час или два и ще имат краткотраен ефект.