0

Н ационалното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи на официална церемония най-успешните и активни студенти на България в 16-ото издание на Националния приз "Студент на годината". Церемонията се състоя в аула "Максима" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и продължи над три часа, предаде БТА..

Събитието беше под патронажа на президента Румен Радев. Държавният глава връчи наградата "Студент на годината - 2022" на Радина Иванова Бодурова, която е трети курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".

Голяма чест за мен е да съм тук, каза Бодурова и изказа голяма благодарност към целия състав на Висшето военновъздушно училище. Тя отбеляза, че е възпитаничка на Природо-математическата гимназия в Хасково и пожела на всички студенти да следват своите цели.

Президентът Румен Радев, връчвайки наградата "Студент на годината - 2022", отбеляза, че студентите във всички времена - в България и по света, са съвестта на нацията. Знайте, че конформизмът не е път към щастието, борете се за вашите мечти, с тези думи се обърна към студентите държавният глава. 

Преди това президентът Румен Радев отправи слово, в което каза, че най-важната стратегическа цел за България е развитието на младите хора - духовно и физическо - инвестицията в нашето бъдеще. Държавният глава призова студентите да не се приземяват с несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безнадеждност. "Тази безнадеждност и безпътица прокуди стотици хиляди млади хора далеч от България", смята Радев. 

Церемонията започна с изказвания на председателя на НПСС Даниел Парушев и на ректора на УНСС проф. Димитър Димитров. 

Връчена беше специална награда на НПСС на доц. Лиляна Вълчева - председател на Националния браншови синдикат "Висше образование и наука". Тя заяви, че студентската общност е уникална и сплотена, и изрази убеденост, че ще бъде направено всичко, за да се чува гласът на талантливите български студенти.    

Наградата в категорията "Педагогически науки" беше връчена от председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на Денис Асенов от Русенския университет "Ангел Кънчев". Георгиев поздрави от името на столичния кмет Йорданка Фандъкова и от СОС Националното представителство на студентските съвети за това, че всяка година отличава най-добрите студенти.  

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров връчи наградата за "Хуманитарни и социални науки" на Атанас Георгиев Радев от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той благодари за признанието, което получава, и отбеляза, че е част от Студентския клуб на политолога в СУ.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков връчи наградата за "Правни науки" на Вяра Борисова Трифонова и каза, че я награждава за втори път, тъй като е спечелила и конкурс за есе за правата на човека. Министър Зарков покани всеки от четиримата номинирани студенти в тази категория да посетят за една седмица Министерството на правосъдието.

Отличието за "Стопански науки" беше връчено от Ирина Щонова - заместник-министър на икономиката и индустрията, на Валери Красимирова от УНСС.

За "Природни науки, математика и информатика" наградата беше връчена от Атанас Ковачев - член на експертното жури, на Димитър Събев Димитров от Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров". Той каза, че за него е част да получи тази награда и благодари на подкрепата, която е получил от своите преподаватели. 

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов връчи наградата за "Технически науки" на Рени Георгиева Сярова. Пеканов се пошегува и каза на студентите в залата: "Аз не съм много добър пример, не приемайте да станете министър, преди да завършите докторантурата си". 

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова отличи в категорията "Аграрни науки и ветеринарна медицина" Весела Славейкова Славева от Лесотехническия университет. 

В категорията "Здравеопазване" наградата беше връчена от заместник-министъра на здравеопазването доц. Александър Златков на Здравко Иванов Иванов от Медицинския университет в Пловдив.

Боксьорът Кубрат Пулев обяви, че наградата за "Спорт" се присъжда на Боряна Николаева Калейн от Националната спортна академия, но тя не присъства на събитието.

Гледайки тази церемония, съм изпълнен с вяра за бъдещето на България и смятам, че ако спортът и образованието вървят заедно, като общество, ще имаме по-голям успех, заяви Кобрата.

Ръководството на НПСС връчва награда на Кубрат Пулев, която е за развитието на българския спорт сред студентската младеж, обяви председателят на НПСС Даниел Парушев. 

В категорията "Изкуства" призът беше връчен от д-р Петър Чаушев, председател на НПСС през 2010-2011 г., на Иван Тодоров от Националната художествена академия.

Доц. Драгомир Стефанов връчи наградата за "Сигурност и отбрана" на Борислав Петров Иванов от Висшето вонновъздушно училище "Георги Бенковски". 

В категорията "Чуждестранен студент в България" наградата беше връчена от посланика на Мароко у нас Закия Ел Мидауи на Марк Шнайдер от Германия, който се обучава в Медицинския университет във Варна.  

За "Български студент, обучаващ се в чужбина" беше отличена Елена Николова, която учи висше образование в Италия. Наградата беше обявена от доц. Даниел Йорданов - председател на НПСС от 2006 до 2008 г., и от Атанас Мазнев - заместник-министър на електронното управление. 

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова връчи наградата в категорията "Докторант на годината" на Теодор Анатолиев Ангелов от Медицинския университет в София. Той получи и лаптоп от Министерството на образованието и науката.

Доц. инж. Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин и първи председател на НПСС, връчи приза в категорията "Студент - доброволец на годината" на Лора Фучеджиева.

Конкурсът "Студент на годината" е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България.

Основната му мисия е да популяризира, отличава и насърчава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността.

Жури в състав от водещи експерти във висшето образованието е определило победителите в  категориите. Всички призьори са с доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, които са свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

Националният приз "Студент на годината" е най-престижният конкурс за млади хора в България, отбелязват от НПСС.