0

С нимка на влюбени двойки пред вековни дървета е последната зелена мода, която месец преди 14 февруари е на път да се превърне в истински хит. Хора, които се обичат, издирват в  лесовете интересни дървета, снимат се и след това ги пращат в безплатната апликация „Вековните гори“, изписана на български език. 

Цялата планета 

Освен романтичен спомен, природолюбителите целят чрез медийна популярност да запазят дъбовете и борове от незаконни сечи. Причината е, че в България законът защитава около 2000 вековни дървета. Има още много, които са на по няколко столетия, но не са описани. Има и дървета с причудливи клони, истински диаманти в горите, но малцина знаят за тях и по тази причина могат да станат жертва. За това разказа пред „Телеграф“ екологът и депутат  Александър Дунчев. Всъщност картирането с телефон на  столетниците е негова идея и на Атанас Русев от Сдружение за горите. Атанас Русев е авторът на безплатната апликация за мрежата. Засега е достъпна само за Андроиди, но съвсем скоро ще я ползват и притежателите на Iphone.  

Чужди туристи

България е една от първите страни, в която се картират вековни дървета с телефон от гражданите. От идеята са се запалили и много чужди гости. Те идват и търсят тези дървета, като се ориентират по светещите точки и снимките в апликацията.  Междувременно акцията набира скорост и десетки хора питат в социалните мрежи как да разберем дали сме открили вековно дърво. Отговорът на инициаторите е прост 

„Ще разберете, когато поне една влюбена двойка е необходима да обгърне ствола му. “, шегуват се еколозите. 

В България е пълно с интересни дървета, много от които са свещени. До тях има кръстове, до други параклиси, трети пък са оцелели като чадъри за стадата, които са се криели от жаркото слънце под зелените им корони.