0

К ристина Попова е 55-ата Царица Роза на Казанлък. На второ място журито постави Нона Ангелова, а трета в престижния конкурс стана Дебора Маркова. Трите абитуриентки бяха избрани по време на цветен спектакъл в Дома на културата “Арсенал” измежду 23 кандидатки за короната. Изборът на Царица Роза официално поставя началото на програмата на юбилейния 120-и Празник на розата в Казанлък, предаде БТА.

БТА

БТА

На събитието присъстваха кметът Галина Стоянова, заместник-кметове, представители на местната администрация и Общински съвет, на местния бизнес и институции, кметове на населени места. По традиция журито в конкурса “Царица Роза” се избира непосредствено преди събитието. Тази година претендентките бяха оценявани от жури с председател проф. Ивайло Ганев, директор на Технически университет – Казанлък. Членове на журито бяха Такаюки Шинозава от Посолството на Япония в Република България, Жана Андонова, собственик на “Алта Ойлс” ЕООД, Владимир Спасов, прокурист на фирма “М+С Хидравлик”, Белослава Желева, носителка на титлата Царица Роза 2022 и Юлия Попова, победителка в конкурса през 2013 година.

БТА

БТА

Поздрав към присъстващите отправи Галина Стоянова. "Има древна персийска мъдрост, според която единственото, което можеш да вземеш, когато напускаш този свят, е розата, защото розата не е от този свят", каза тя. Стоянова напомни, че с това събитие започват 120-ите Празници на розата в Казанлък и всички жители и гости на града ще имат възможност да се насладят на разнообразна програма от събития.

Водещи на събитието бяха казанлъшката певица Светла Иванова и поп изпълнителят Дамян Попов, които поздравиха публиката с няколко изпълнения. Участие с латино танци взеха Елисавета и Памбос Агапиу, който беше и хореограф на първия кръг от представянето на претендентките, озаглавен “Вдъхновение, страст и младост на розата”.

Кандидатките за короната на Царица Роза дефилираха пред публиката в четири кръга. Изненада за казанлъчани и гости на града беше дефилето “Приятелство на розата”, в което момичетата облякоха традиционни костюми от побратимени на Казанлък градове от целия свят и представиха накратко тяхната култура. Костюмите са изработени от екипите на казанлъшкото Народно читалище “Жар” и Народно читалище “Пробуда 1920” в село Копринка. По време на спектакъла стана ясно, че в кулминационните дни на 120-я Празник на розата ще бъдат подписани още три меморандума за побратимяване на Казанлък с градове в Иран, Виетнам и Полша.

В кръга “Омаята и красотата на казанлъшката роза” претендентките бяха придружени от своите кавалери и по традиция дефилираха в елегантни вечерни рокли, а представянето им завърши с четвъртия кръг, озаглавен “Балът”.

Конкурсът-спектакъл продължава на централния площад “Севтополис” с латино шоу с участието на Памбос Агапиу. Там казанлъчани ще имат възможност да се срещнат с всички кандидатки и с Царица Роза 2023 и нейните подгласнички.

Официалното коронясване на 55-ата Царица Роза ще бъде на 2 юни, а церемонията ще е със специалното участие на "Пеещи артисти" на Игор Марковски. Вечерта ще завърши с концерт на румънската поп звезда Инна, а на следващия ден специални гости на Празника на розата в Казанлък ще бъдат музикантите от групата Boney M. Xperience. Кулминацията на празника ще продължи и на 4 юни с цветното празнично дефиле в центъра на града.