0

Б юст-паметник на Апостола на Свободата Васил Левски ще бъде поставен в близост до жп гарата на сливенското градче Кермен, съобщи кметът Живко Жечев, който е сред инициаторите.

Идеята се родила на 19 февруари съвсем спонтанно , за няколко месеца били събрани около 9 000 лв от общо необходимите 15 000, стотици били жителите на градчето, които дали своята лепта, тъжното било, че точно най-заможните се оказали най-незаинтересовани, гневно сподели каращият пореден трети мандат кмет. Затова и на гърба на паметния знак ще бъдат изписани думите на Дякона от писмото му до богат българин във Влашко през далечната 1871 година: “Времето за помагане е сега, подир започване на общото въстание не ще имаме нужда от ничия помощ - вратата за родолюбците ще да се затвори. Останалите и закъснелите не ще бъдат вече наши приятели, не ще да ги е раждала българка, не са хора.“Вече е изготвен идейният проект от младия скулптор и преподавател в НХГ „Димитър Добрович“-Сливен Кирил Стоянов, избрана е леярна в Сопот, където ще стане отливането.Бюстът ще бъде официално открит на 19 февруари догодина, когато ще отбележим 150-та годишнина от гибелта на един от най-величавите синове на България", категоричен е Живко Жечев, който със семейството си е сред най-активните членове на НД „Традиция“.

Според една далеч непълна справка паметници и паметни знаци за делото на Левски в България има в 145 населени места. Само тази година бяха открити два-в кюстендилското село Николичевци и Ямбол. В чужбина се знае за 25.