- Проф. Кантарджиев, намираме се в разгара на морския сезон. Храната през лятото крие своите рискове. Какви съвети бихте дали на хората за менюто им на морето, за да може почивката им да е спокойна? Какви тип храни в момента са най-рискови?
- Нека разбием храните на два типа. Едната група са от животински произход, като мляко, яйца, месо, риби, хайвери и миди. Другата група са храните от растителен произход. На първо място ще сложим зелените салати, доматите, зеленчуците. Обикновено рискът идва от това, че храната не е добре термично обработена. Най-голямата опасност крие недобре съхраняваната на ниски температури храна от животински произход. Най-често срещаните в нашата страна са токсикоинфекциите, които са причинени от бактериите салмонела или от Staphylococcus aureus. Стафилококите могат да попаднат в храната най-често, когато се готви с ръце, по които има ранички. Именно затова препоръките са всички готвачи да работят с ръкавици, като те трябва да бъдат често мити и дезинфекцирани в процеса на работа. Хората да внимават с яйцата, месото и млякото. Те трябва да бъдат задължително термично обработени и особено трябва да се внимава с храни, в които има недобре термично обработени храни от животинки продукти. Това са майонезите, защото яйцата в нея са сурови, както и някои кремове, при чиято обработка не е използвана достатъчно висока температура. Има и друго инфекции, които се предизвикват от недобре термично обработено месо. Става дума за кампилобактер – един микроорганизъм, който предизвиква заболяване, подобно на дизентерията. Трябва да се обърне внимание на хигиената на ръцете, защото обикновено инфекции, особено бактериални, могат да предизвикват заболяване, когато микробите са в много малко количество. Попадането и на 10 микроба по ръцете е достатъчно да ни разболее от дизентерията. Именно затова хигиената на ръцете е много важна.
- Казвате да не забравяме хигиената на ръцете. Мокрите кърпички на плажа ефективни ли са?
- Въпросът е много хубав, защото опитният лекар и епидемиолог знае, че трябва да се променят хигиенните кърпички. Тези, които ползваме на морето, не трябва да са като тези, които ползваме през зимата. През зимата ползваме кърпички, които са с антимикробно действие на базата на спирта. Спиртните кърпички не действат през лятото. В топлия сезон по магазините и аптеките трябва да се търсят кърпички с дезинфекционното вещество хлорхексидин. Това вещество има активност срещу ентеровирусите, които са честа заплаха по летните курорти.
- На морето често хапваме морски деликатеси. Какви рискове крият те?
- Предупреждават хората да внимават и с недобре обработени храни от морски произход. Особено опасни са суровите миди, защото възможността да се предадат някои вирусни инфекции като норовирус е много голяма. Също така трябва да се внимава всички морски храни да бъдат термично обработени през лятото и да консумираме храни, които имат сигурен произход. Зеленчуците трябва да бъдат много добре измивани с вода от водопровод, който не подлежи на режим, в смисъл водата не е спирала. Обилното изплакване с вода е много важно, особено когато има риск от някаква инфекция при храни от растителен произход, особено листни зеленчуци. Това са салатите и зелето, които е необходимо да се измиват много добре. Трябва да се внимава с области, в които за поливане се използва непроверена вода, която има бактериално замърсяване. Най-големият риск, особено при листните зеленчуци, е за попадане на яйца от някои паразити. Това е най-опасното, защото за разлика от една бактериална инфекция последиците от едно паразитно заболяване са трайни и силно застрашаващи здравето. Затова измивайте всяка салата лист по лист. Много е важно, след като салатите бъдат измити, да бъдат добре изстискани от капките на водата.
- А може ли бактерии да попаднат в зеленчука от замърсена вода?
- Миенето на зеленчуците през горещите месеци е важно, особено що се отнася до зеленчуци, които са поливани с неконтролирани води. Рискът да попадне микроорганизъм вътре в зеленчука е много малък, докато по повърхността на плода и зеленчука могат да останат микроорганизми, които са много опасни. Хубаво е и плодовете да се мият много внимателно. Яденето на неизмити плодове наистина представлява голям риск. Това се отнася особено за плодовете, които се берат или пипат от много хора, защото няма как да сме сигурни дали са си измили добре ръцете.
- Опасна храна през лятото ли са дюнерите и пиците например?
- За дюнерите и пиците е важно да не се ползват добавките във вид на майонеза и сосове, които неразумно стоят на слънце с часове в бутилки. Това при дюнерите е най-големият риск. Иначе, ако те са добре термично обработени, персоналът е ползвал ръкавици, а животинските храни са били в хладилник, рискът е много нисък. Народът го е казал преди повече от 150 години - минало през огън е безопасно.
- Какви вируси се срещат най-често в момента?
- Ентеровирусите се срещат често. При възрастните хора те предизвикват неразположение за два дни, а при децата за малко по-дълго време. Като при част от ентеровирусите може да възникне и обрив по кожата, който притеснява родителите и трябва да бъде консултиран с опитен, четящ лекар.
- Коксаки вирус ли е това?
- Ами да. Обикновено той е болест на мръсните ръце и на непроверената вода.
- В момента има доста коксаки вирус в детските градини.
- Получава се при неспазване на хигиената на ръцете и при занемарени мерки за дезинфекция. Не казвам да се тровим с хлор и белина, но нормалната дезинфекция трябва да се спазва навсякъде.
- През лятото започват да циркулират и тропически трески като вируса на Западен Нил. Случаи вече има в съседна Гърция и Румъния. В Рим регистрираха смъртен случай на възрастна жена от инфекцията, който е първи на Стария континент тази година. Може ли да очакваме и у нас скоро първите случаи?
- Западнонилската треска миналата година причини няколко десетки смъртни случая в Гърция, десетина и повече случая в Сърбия и до 10 случая в Румъния. Данните са на Европейския център по контрол на заболяванията. Това, че в нашата страна няма, не бива да ни радва, защото това е мнимо епидемиологично благополучие. Това означава, че не се обръща внимание на тежките форми на заболяването и няма актуална диагностика. Подчертавам, че нашенските комари най-вече разпространяват западнонилската треска. Имаше изявления по медиите, които ми прозвучаха смешно, отнасяйки единствено тропическите комари като разпространител на вируса на Западен Нил. Не, тази инфекция е опасна в нашата страна и в съседните на България държави, защото именно се причинява от нашенските комари. Това стана ясно от едно много голямо проучване, правено преди години от Националния център по заразни и паразитни болести.
- Какъв е рискът от усложнения?
- Трябва да се знае, че при тази тропическа треска от 200 ухапани само един прави възпаление на мозъка, което може да причини фатален изход. Докато 80% от инфектираните не разбират изобщо, че са ухапани. Просто вирусът се размножава в тях и те получават имунитет и при друго ухапване няма да бъдат заразени от западнонилска треска. 20% пък са със симптоми, които са много чести през лятото – болки в мускулите, адинамия, температура, неразположение, което минава за една седмица до 10 дни. Те не разбират от какво са болни и няма нужда да разбират. Преди години, когато бях директор на Националния център по заразни и паразитни болести доказахме западнонилска треска в нашенските комари. Тази инфекция трябва да се има предвид. Затова хората винаги трябва да ползват репелент, трябва да ползват машинките, които се слагат в контактите и са много ефективни. Ползваме ги поради факта, че вечерно време чуваме комари в спалнята.
- Има ли риск комарите да пренесат у нас и други вид инфекции?
- Преди 16 години си внесохме тигрови комари с декоративни бамбуци в цветарски магазин. Първо се разпространиха по Южното Черноморие, а на следващата година и по Северното. В момента го има във всички градове, които са с надморска височина по-малка от 300 метра. Рискът от тигрови комари тази година е голям, защото зимата беше топла. Обикновено тигровите комари като типични тропически представители не преживяват студените зими. Тази година има риск от внос на тропически инфекции. Тази година във Франция има епидемия от тигрово разнасяне на друга тропическа инфекция – чикунгуня. Преди 15-20 години това се случи в Италия - първата година имаше 7 случая, втората година 70, след това -700, а на следващата година - 7000 случая. Французите имат сериозен проблем, защото това е заболяване, което не се разпознава от лекарите. То е свързано с много силен ставен синдром - болки и възпаление по ставите. Лекарите трябва да се сещат, че пациентите трябва да се изследват и за това заболяване. Хората, които ходят по екзотични дестинации, трябва да вземат мерки срещу малария и да ползват репеленти и машинки в контакта. Когато се върнат, ако повишат температурата, трябва да споделят на лекарите къде са били, защото има дестинации, от които могат да внесат денга и чикунгуня. Може някоя бременна жена, не дай си боже, да се зарази със зика и след това да роди много увредено завинаги бебе.
- Преди няколко години имаше истерия около вируса зика.
- Да, но сега се забравят нещата и много се обичат тропическите дестинации. Има голям риск за внасяне на инфекции, а тръгнат ли да се разпространяват от тукашните комари, ще бъде много тежко.
Това е той:
-
Роден е в София през 1955 година
-
Завършва Медицинска академия-София през 1981 година
-
От 1988 г. работи в Националния център по заразни и паразитни болести, а до 2021 година е негов шеф
-
Водещ специалист, на чиито съвети хората разчитат при различни инфекциозни болести
-
Професор Кантарджиев беше едно от най-популярните лица в Националния оперативен щаб по време на пандемията от коронавирус
