0

М ного динамично време ни очаква през почивните дни и следващата седмица, съобщи пред „Телеграф“ Анастасия Стойчева, дежурен синоптик в НИМХ.

Следващата седмица облачността често ще е значителна, в понеделник отново на много места ще се заоблачи и ще започнат нови валежи. Значителни количества валежи се очакват на места в Южна България. Вероятността за дъжд е най-голяма към четвъртък-петък, когато отново очакваме да преминават атмосферни смущения. Тогава, след временно повишение във вторник-сряда, температурите отново ще поемат надолу. Ако във вторник и сряда дневните стойности ще стигнат 15-20 градуса, то към четвъртък-петък максималните няма да надхвърлят 10-15 градуса. Отрицателни температури обаче не се виждат, повечето стойности ще са положителни, само в котловините, защитени от вятъра, са възможни температури около нулата, обясни Стойчева.

Вятърът, който се очаква от събота, ще отслабне във вторник, когато ще бъде най-тихо. Но през следващите дни ще остане ветровито, с временни отслабвания на поривите, когато вятърът обръща посоката си.

Очаква се по-значително застудяване към края на второто десетдневие на месеца – към 18-20 ноември. Тогава температурите ще паднат под климатичните норми. Не се очаква сняг обаче в равнинната част, има вероятност от снеговалеж във високите котловинни полета и Предбалкана.