0

Н яма да има ДДС за хляба и брашното. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене в пленарната зала.

Предложението беше  на Пламен Абровски от ИТН, което мина на две четения с един глас повече.

Оказа се, че това е гласът на Антоанета Цонева от "Демократична България", която след второто гласувне излезе на трибуната и обясни, че се объркала и поиска трето прегласуване, което е недопустимо по правилник. Това предизвика вълна от изказващи се дали когато народен представител се е объркал, трябва да се зачете или не гласуването му с електронната система. Председателят на парламента Мирослав Иванов даде почивка, за да се консултира с експертите.

До момента се чуха множество предложения за намаляване на ДДС, които обаче не минаха.

Освен 0% ДДС на хляба, да имаме и 0% ДДС на брашното. Второто второто ми предложение касае намаляване на 9% ДДС за плодове и зеленчуци и олио. майте предвид, че няма по сив законен сектор от сектора на плодовете и зеленчуците. Бих искал да ви призова да го подкрепите, както и намаляването на 9% на ДДС за олито защото подобно на намаляването на ДДС на хляба това също е е една е ефективна и социална стъпка в условия на криза и антиинфлационна мярка, каза Пламен Абровски, цитиран от БНТ.

Предлагам да се запази ставката 9% за ресторантьорския сектор, както за доставка на храна за вкъщи, така и за бира и вино и всички спиртни напитки, каза Николина Ангелкова, ГЕРБ-СДС.

Не е приемливо да стимулираме употребата на алкохол с каквито и причини да се обяснява, а да оставим ДДС-то 20% за лекарствата, които възрастни хора в България с критично ниски пенсии си броят стотинките, за да си купят лекарства, каза Румен Гечев, БСП.

Г- н Василев, ще се радвам да останете в зала докато се изкажа .... и не ми подвиквайте от зала. В усилията да постигнем консенсус в хода на заседанието на бюджетна комисия оттеглихме едната част от предложението и оставихме искането за 9% за живи животни, зеленчуци и плодове, каза Десислава Танева, ГЕРБ-СДС.

Вие ГЕРБ с помощта на Възраждане вкарахте 760 млн. повече за да счупите бюджета и сега г-жо Танева искам да адресирам едно внушение от трибуната казахте, че тази мярка почти не оказва влияние на бюджета. Г-н Танева, явно не сте запозната добре. Оценката само част от мерките ви е 300 млн., а с живите животни отиват над 500 млн. Няма как да се осъществена тази мярка г-жо Танева, каза Искрен Митев ПП.

В момента депутатите дискутират дали да отпадна акциза за газ и електроенергия. Предстои да стане ясно дали ще се приемат разбивките по пера, включващи поемане на нов държавен дълг.

Предвидени допълнителни средства по бюджетите на разпоредителите:

Нов дълг + 3 млрд. лв.
Булгаргаз, Булгартрансгаз + 1 млрд. лв.
Земеделие + 300 млн. лв.
МВР + 175 млн. лв
МОН + 150 млн. лв.
ВУЗ + 20 млн. лв.
Общини + 130 млн. лв.