0

О т началото на 2022 година до 9 февруари  във Видин има сключени само 9 брака, от които осем двойки само са подписали в гражданското без ритуал. За датите 12 и 20 февруари са заявени по една сватба.  За много хора, особено пък бъдещи младоженци, събирането на много двойки  на определена дата, и то съдбовна за тях,  е носител на много мистика и надежди.

Това не е случайно  - в  нумерологията двойката  означава ум и емоция, двойственост, женственост. Графичното изображение на числото  са две вертикални успоредни линии - две преплетени в любовна прегръдка змии и от тук идва и венчалната халка. Може би затова през февруари  на датата, събрала в себе си шест двойки   - 22.02.2022, във видинския „Обреден дом“ ще сключат брак само две двойки младоженци.  Избрали са датата, защото девиз на числото 2 е “Търпение и наблюдение. Сплотени можем всичко. Обединението е Любов“. 

Справка  за броя на браковете през 2021 г.  показва истински бум във Видин - общо 229, като част от тях са били заявени в предходната, но поради пандемията са отложени. Това каза Пролетка Велкова, управител на общинско предприятие "Обреден дом" - Видин. Най-много бракове за м.г. - 144 са сключени във видинската ритуална зала, където двойките само са положили подписите без ритуал, уточни Велкова. Тя обясни ситуацията с ковид пандемията. 

Открити пространства, привлекли бъдещите семейства, за да подпишат брак, са видинският крайдунавски парк, край емблематичните за града бронзови фигури на двете лисички - където са се подписали 14 семейства, в парка до крепостта Баба Вида и вътрешния й двор са се провели девет сватби. През 2021 г. бъдещо семейство е сключило граждански брак на една от терасите на видинския плаж до крепостта, откъдето се открива прекрасна гледка към река Дунав и Дунав мост 2.

За младоженците, които сключват брак само подписвайки се в ритуалната зала, цената е 72 лв. Ако пък искат в залата да има церемония с хор и изпълнение на пиано - цената вече е двойна - 156 лв. За изнесен извън общината ритуал  с участието на симфоничен квартет се заплаща 336 лв., а ако ритуалът е с участието на народния ансамбъл „Дунав“ - цената е 360 лв. Най-високата цена трябва да платят, ако решат да сключат граждански брак във видинската художествена галерия „Никола Петров“ сред картините на Владимир Димитров -Майстора и Златю Бояджиев - 150 лева плюс цената за избрания от тях ритуал.