0

Б ългарската православна църква взе историческото решение да признае македонската. „За“ са били всички членове на Светия синод.

Синодалните старци гласуваха и да падне наказанието на разпопения Дионисий, който се прочу, че отбеляза Великден със заря.

Служба

Духовници от Българската православна църква вече ще могат да служат заедно със свещенослужители от РСМ. "На свое заседание в пълен състав Св. синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония и след проведено гласуване реши: Българската православна църква - Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония", написаха официално от синода. Оттам допълниха, че въпросът за името на църквата в Скопие предстои да бъде разгледан. На практика българските духовници са третите в света, които признават македонската църква. Преди нас идентично решение взе Сърбия.

Скандалният

След като вдигна схизмата, синодът взе и друго решение, с което пожали Дионисий. Припомняме, че той беше отстранен като предстоятел на храм „Св. Александър Невски“. Попът беше уличен в злоупотреби с пари, както и с решението да гърми заря на Възкресение Христово, като стресна не само миряните, но и патриарх Неофит, който правеше обръщение към вярващите.

Дионисий редовно ходи на протести.

 Дионисий редовно ходи на протести.

„Разгледахме покайно писмо на архимандрит Дионисий (Мишев) и след проведено гласуване беше решено да се приеме. Мястото му на пребиваването ще бъде в Рилския манастир. Дионисий ще бъде на изпитателен срок от една година”, обясниха от БПЦ. Единственият, който гласувал против да се прости на попа, е Неврокопският митрополит Серафим.