0

З имно начало и пролетен край – това ни чака през следващата седмица, каза пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Пролетта ще дойде, но преди това ще си я изстрадаме.

В събота, неделя и понеделник температурите ще бъдат нетипично ниски за втората половина на март. През нощта те ще падат до минус 3, минус 8 градуса, а на места в Североизточна България и котловините до минус 10. През деня температурите ще са положителни, но ще са с 6-7°C под нормалните за това време на годината. Чувството за студено време допълнително ще се засилва от вятър в Източна България.

Събота и неделя в планините ще бъде студено, с типично зимни температури. На връх Мусала живакът сутринта ще падне под минус 20°C. На около 2000 м максималните температури ще бъдат минус 12-13 градуса, а на 1000 м, където са повечето туристически пътеки – минус 7-8 градуса. Ще има доста слънчеви часове, особено преди обяд. Хората, които ще се разхождат в планината, е добре да помислят за слънцезащитни кремове, защото слънцето е вече доста силно и неусетно могат да изгорят, съветва Матев.

В понеделник ще започне заоблачаване. Чакат се валежи от сняг във вторник и сряда. В планините ще натрупа 10 до 20 см нова снежна покривка, в равнините тя ще е краткотрайна. След валежите ще настъпи истинско пролетно време. Ударно затопляне се очаква от четвъртък. Температурите ще достигнат 17-18, дори 20°C.