0

„След 4 месеца на обществено внимание темата „Култура” е отново на дневен ред. Съжалявам, ако този стил на комуникация е предизвикал негативни емоции. Не съм искал да обидя никого. Но ако това е цената, която трябва да платя, за да може темата да е на дневен ред в нашето общество - готов съм”. Това заяви във видеоизявление министърът на културата Атанас Атанасов.

По думите му в петък управляваното от него ведомство е обявило голяма новина – 30,4 милиона лева за Национален фонд „Култура“ са били отворени за кандидатстване. Но тази информация не достигнала до много хора. Вместо това клипчето, в което той благодари на всички поздравили за рождения му ден обиколи мрежата.

Министър Атанасов направи обобщение за свършеното от Министерството на културата през първите 100 дни от управлението на кабинета „Петков“.

„100 милиона лева повече за култура. 44 милиона за Национален филмов център и българското кино, 30 милиона за Национален фонд „Култура“, 12 милиона за българските музеи, въпреки лъжите на опозицията, нови конкурси за директори на културните институти. Налагане на ясни критерии, за да може парите да отиват до творците, а не просто да потъват някъде. Възстановяване на работата по норвежката програма, с което се осигуриха допълнително 10 милиона извън бюджета за българските музеи, библиотеки, галерии и Народен театър“, посочи културният министър и обеща, че всяка седмица ще споделя със своите последователи по едно видео.