0

М ежду 50 и 70 лева излиза само мръвката на великденската трапеза, показа проучване на „Телеграф“. Толкова плащат средно за плешка или бут в големите търговски вериги. В навечерието на празника в повечето магазини обявиха намаления на цените на агнешкото. Така, ако преди бутът струваше 24-25 лева за килограм, в момента може да се намери и за 19-20 лева. Толкова излиза и плешката, а агнешките гърди дори са намалени на 15 лева. 9-10 лева пък струват агнешките дреболии за дроб сармата, която се предлага като гарнитура за мръвката.

Анализът на Министерството на земеделието за цените на хранителните продукти през тази седмица пък отчита леко увеличение на агнешкото, като само тези на цяло агне са намалели. От тях става ясно, че най-евтино е месото в Перник и София, където цяло агне върви по 19 лева за кило. Най-скъпо пък е в Силистра, където килото върви по 23 лева. Предлагане на цяло агне в големите търговски вериги има само във Варна по 22 лева за кило и София, където струва 23 лв.

Разфасовки

Агнешкият бут отново е най-евтин в София и Перник, където се продава за 19,22 лв. Най-скъп пък е в Русе, където цената му удря 25,50 лева за кило. В големите супермаркети този вид разфасовка се продава най-евтино в Перник, Разград, Русе, Силистра, София и Търговище (19,95 лв./кг), а най-скъпо - във Варна, където килото струва 23,45 лв. В сравнение с предходния седмичен период в единадесет области продуктът поскъпва с между 2,4% и 19,5%, като най-голямо е увеличението в Благоевград и Кюстендил. С агнешката плешка може да се сдобиете срещу 18,95 лв. за кило в Перник, Разград, Русе, Силистра, София и Търговище. По-солено излиза в Бургас, Сливен и Ямбол, където цената й е 21,50 лв. Поскъпване на продукта на седмична база се наблюдава в единадесет от областите - с между 5,6% и 20%, най-чувствително в Благоевград и Кюстендил.

Поръчки

Опитни пекари пък са пуснали обяви за набиране на поръчки за домашен козунак с истински съставки в сайтовете за безплатни обяви. Цените варират от 10 до 30 лева за брой в зависимост от размера. Предлагат се с всякаква плънка и е по желание на клиента. В обявите изрично е описано, че за направата им се ползват яйца, а не яйчен прах, захар, а не подсладители, както прясно мляко вместо сухо и масло. Обичайно тези заместители се ползват от големите производители, които предлагат козунаци по 2 лева за брой.