0

Б ългарската делегация ще бъде облечена в бяло, зелено и червено на откриването на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин. Спортната екипировка на тима ни е решена до голяма степен в цветовете на родния трибагреник, научи "Монитор". Якето е пълно копие на знамето ни, а грейката е изцяло в червен цвят.

Българската делегация ще бъде облечена в бяло, зелено и червено на откриването на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин. Спортната екипировка на тима ни е решена до голяма степен в цветовете на родния трибагреник, научи "Монитор". Якето е пълно копие на знамето ни, а грейката е изцяло в червен цвят.

В екипировката на тима ни има още термобельо, две блузи, по-тънко яке, два чифта зимни обувки, шапки, ръкавици, сак, раница и др. Олимпийците ни

разполагат отделно и с официални дрехи

Биатлонистката Мария Здравкова и сноубордистът Радослав Янков ще са знаменосците ни по време на откриването, а поради засилените мерки срещу коронавируса се очаква делегацията ни на церемонията да е малка.

Организаторите пък вече обясниха, че церемонията ще е около 100 минути, а участниците ще са 4000 човека. Щафетата с олимпийския огън пък потегля днес с ограничен състав от факлоносци и при засилени противоепидемични мерки. Тя ще започне от Пекинския олимпийски парк и ще направи кратки спирки при някои от големите забележителности в страната.

Сред тях са Летният дворец в столицата, участъкът от Великата китайска стена - Бадалин, окръгът Чжанцзякоу в провинция Хъбей, където ще бъдат проведени някои от ски състезанията, и др.

Едно от предаванията на факела ще бъде извършено под вода от роботи

а друго ще бъде направено от самозадвижващи се превозни средства.

Заради мерките срещу COVID-19 обаче това ще бъде видяно на живо от малка, предварително селектирана група от хора. В щафетата ще се включат 1200 факлоносци и ще пристигне на националния стадион "Птиче гнездо" в петък, където ще бъде запален олимпийският огън. Кой точно ще направи това, все още се пази в тайна.

Два дни преди откриването пък станаха ясни някои факти около олимпиадата. В състезанията ще участват 2900 спортисти, представители на 90 национални олимпийски комитета. Ще бъдат раздадени 109 комплекта медали в 15 дисциплини в 7 зимни спорта. В сравнение с Пьончан 2018

сега има седем състезания за медали в повече

Само едно ще е състезанието без участие на жени - северната комбинация. 2900 проби от кръв и урина пък смятат да вземат от Международната антидопингова агенция (WADA) по време на игрите. Направените тестове за COVID-19 в затворената система до вчера бяха 63 548. За здравето на спортистите ще се грижат 1140 души медицински персонал, като са ангажирани и 74 линейки. 880 000 000 долара пък е помощта, преведена от Международния олимпийски комитет към организаторите в Пекин.