0

С ветовният №1 в тениса Новак Джокович даде първото си интервю след сагата на Australian Open и депортирането му от страната. В него той бе категоричен, че би пропуснал шанса да стане най-великият тенисист в света, би рискувал титлите от "Ролан Гарос" и „Уимбълдън", които може да спечели, но не би се съгласил да се ваксинира срещу COVID-19 по принуда.

Световният №1 в тениса Новак Джокович даде първото си интервю след сагата на Australian Open и депортирането му от страната. В него той бе категоричен, че би пропуснал шанса да стане най-великият тенисист в света, би рискувал титлите от "Ролан Гарос" и „Уимбълдън", които може да спечели, но не би се съгласил да се ваксинира срещу COVID-19 по принуда.

"Да, готов съм да жертвам всички титли, ако ме принуждават да се ваксинирам. Защото принципите на вземане на решения за тялото ми са по-важни от всяка титла. Разбирам, че ако не съм ваксиниран, не мога да участвам в повечето турнири в момента. Това обаче е цената, която съм готов да платя", заяви Ноле и добави:

"Като елитен професионален спортист винаги съм преглеждал внимателно всичко, което влиза в тялото ми - хранителните добавки, храната, водата, която пия, спортните напитки, всичко. Въз основа на цялата информация, която получих, реших да не се ваксинирам засега. Въпреки това оставям вратата отворена за имунизациите в бъдеще".

Той разясни, че не е антиваксър и е много разочарован, че нито веднъж в Австралия не са го попитали какво мисли за ваксините. Джокович назова и каква всъщност е била причината, за да го депортират. Оказва се, че не е нито липсата на имунизация, нито грешката в неговата митническа декларация.

"Всичко това всъщност беше одобрено и потвърдено от Федералния съд на Австралия и министъра на имиграцията. Министърът обаче използва своята преценка, за да анулира визата ми въз основа на неговото схващане, че мога да създам някакви антивакс настроения в страната или в града, с което напълно не съм съгласен", заяви Джокера.

Новак бе категоричен, че никога не е изисквал специално отношение към него и е бил готов да не участва на първия турнир от Големия шлем за годината. "Не мога да повярвам, че някой си е помислил, че съм се стремял да получа положителен PCR тест, за да отида в Австралия", заяви сърбинът и добави, че не знае някой от тестовете му за COVID да е бил подправян.