0

Б ългарската звезда на фигурното пързаляне Александра Фейгин се представи успешно в кратката програма на зимната олимпиада в Пекин. 19-годишната Фейгин получи за изпълнението си оценка от 59.16 точки (32.36 точки за технически елементи и 26.80 точки за компоненти на програмата). Този резултат е рекорден за нея през сезона.

Българската звезда на фигурното пързаляне Александра Фейгин се представи успешно в кратката програма на зимната олимпиада в Пекин. 19-годишната Фейгин получи за изпълнението си оценка от 59.16 точки (32.36 точки за технически елементи и 26.80 точки за компоненти на програмата). Този резултат е рекорден за нея през сезона.

Тя изпълни чисто всичките си скокове - двоен аксел, комбинация троен тулуп - троен тулуп, както и троен ритбергер. Фейгин е третата българка, която ще играе във волната програма на зимни игри след Виктория Димитрова 1992 и Цветелина Абрашева 1994.

„Излязох на леда съвсем спокойна и без да се притеснявам, коментира след съчетанието си Фейги. - Това беше странно, но явно атмосферата е такава, че те предразполага да се чувстваш спокоен и просто излязох и показах това, за което тренирах.

Казах си, че най-сложното е минало и сега трябва да покажа най-доброто от себе си

и то само заради мен, а не заради някой друг. Мечтата ми беше най-сетне в този сезон да изиграя чиста кратка и да порадвам всички, които ме подкрепят. Надявам се за волната програма да бъда още по-уверена и да мога да се настроя. Там ще е по-тежко. Радвам се, че успях да се класирам за нея“.

Фейгин разкри, че не се интересува от казуса с Камила Валиева и за това не го коментира. Рускинята пък удържа на напрежението от последната седмица и поведе след кратката програма. 15-годишната Валиева, която се оказа в центъра на най-големия допинг скандал на игрите, отново показа класата си и оглави класирането.

Въпреки че допусна грешка още при първия си скок - троен аксел, тя получи оценка от 82.16 точки след успешни троен флип, троен луц - троен тулуп. След края на съчетанието си

Камила се разплака на леда, а след това отказа да говори с медиите

Преди това пък стана ясно, че фигуристката е обяснила наличието на забранения препарат в организма си с грешка, при която е взела лекарството на дядо си, вместо своето.

Световната шампионка Анна Щербакова (Руски олимпийски комитет) е втора с 80.20 точки, след като изпълни отлично композицията си. Японката Каори Сакамото изненада всички, като се присъедини към лидерките, заемайки третото място със 79.84 точки. Третата рускиня Александра Трусова падна след тройния аксел, но е четвърта във временното подреждане със 74.60 точки. Първите 25 от общо 30 фигуристки продължават във волната програма, която е в четвъртък от 12.00 часа българско време.