0

К андидатът за президент на футболната централа и бивш футболист на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов говори по доста теми, които обаче не бяха конкретно насочени към футбола, в предаването „Стълбището“ по Дарик радио.

Той говори за успеха, за обещанията, които е необходимо да се спазват, и за преценката, която има човек за себе си.

„Опитваме се да променим това зло, в което се е превърнало ръководенето на българския футбол, атакувайки го с лицата си“, започна Бербатов.

Относно успеха, той заяви:

„Успешен се почувствах, когато изкачих моята планина и моя връх, когато подписах с Юнайтед. Всички качества, които бях впрегнал, ми се отплатиха. По пътя на изкачването усещаш, че градиш нещо, друг път се съмняваш в себе си. Интелигентните хора се поставят под съмнение, докато тези, които не са толкова интелигентни, напредват. Много е трудно човек да бъде реалист спрямо себе си. Мисля, че успехът не ми е попречил, освен в моментите, в които, под въздействието на този успех, в ситуации, в които съм бил, този успех ме е карал да си помисля, че знам повече, отколкото знам. На базата на успеха, който идва от самочувствието, съм го правил. Когато съм си мислил, че съм професор от Харвард, съм осъзнавал, че изглеждам глупаво и говоря глупости, но заради успеха не съм си признавал“.

„Моят успех във футболната кариера приключи. Следователно аз трябва да търся друга планина или планини, които да катеря. Едното е с фондацията, с която го правя от 16 години. Показали сме на всички, че сме там, помагаме, развиваме се. Тази фондацията трябва да бъде отворена към всички деца, които имат нужда от помощ. Другият успех е личностния, но тук всеки си има минуси и кусури. На моменти аз имам повече въпроси, отколкото отговори. Може да се наистина успешен в това, което правиш, но в личния си живот не ставаш за нищо“, открои целите пред себе си Бербатов.

„Ако имаш реална преценка за себе си, тогава можеш да видиш кусурите си. Ако пък не можеш да ги видиш, друг ще ти ги покаже. По някои от минусите и кусурите все още работя. При мен дялкането на треските по самия себе си продължава и до ден-днешен. Аз съм дисциплиниран в много отношения заради спорта и когато знам, че нещо е задължително, аз го правя, въпреки че ми създава дискомфорт. След края на кариерата си се бях отпуснал. Не се чувствах добре и си казах в един момент, че нещо се е случило, че това не съм аз и разбрах, че трябва да променя част от навиците си в храненето, лягането, ставането, тренировъчния режим след края на професионалната ми кариера“, призна Бербатов за случилото се с него след края на кариерата си.

Той говори и за кметската надпревара в София:

„Преди няколко дни, гледайки надпреварите за кмет, дебатите, се хванах за главата. Виждам хора, които явно нямат реална преценка за себе си. Какво правят, защо го правят. Аз ако тръгна да правя такова нещо, сигурно ще стигна до бараж за кмет. Имах предвид балотаж. Аз ако кажа, че ще спечеля на първи тур, ще се надценя. Ти дори да мислиш, че знаеш, трябва да отвориш стари книги, за да си припомниш някакви неща. Ако не си бил в тази сфера, трябва да започнеш от нулата. Това обаче не е на дневен ред при мен. Имам кауза в момента. Моята кауза в момента е борбата за българския футбол“.

„Аз излязох от зоната си на комфорт, аз спрях с кариерата си, наслаждавах се на живота, но идва този момент, когато човек (аз) разбира, че трябва да се направи нещо във футбола. Знаейки срещу какво се изправям, аз го направих, тръгвайки срещу злото. То е тръгнало като добро, но впоследствие се е превърнало в зло. Аз се сблъсках с него, но не сам, а и с екипа ми. Ако аз с примера си заразя други, за да се борят в техните сфери, ще бъде чудесно, както и обратното. Ако това се разпространи, то ще стане епидемия в добрия смисъл“, каза още Бербатов.

Относно предаността, Бербатов каза:

„Кое е лош човек – начинът на говорене, маниерите му, ако пие много, ако бие жена си? Ние всички сме лоши за някого. Лоялността и предаността са ми много важни, защото работейки в екип, знам какво може да се формира като екипност и да се получи семейство. В семейството лоялността към общата кауза е много важна. Сега с екипа, с който работя, за доброто на българския футбол, е същото“.

„Интуицията винаги ме е водила и ми е помагала в правилните моменти. Имало е и моменти, когато съм се подвеждал, но в повечето случаи ми помага. За момента съм обграден с хора, на които знам, че мога да им вярвам. Има и такива, които все още коват моето доверие и трябва още да се постараят, за да го изковат. Злото, с което се боря, предразполага да имам по-малък, но лоялен екип“, анализира бившият футболист на Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Байер Леверкузен и Фулъм.

Бербатов продължи:

„Когато става въпрос за избори, човек трябва да си държи на думата и спазва обещанията си, наистина ги спазва. Виждам колко обещания се дават, всеки обещава, обещава, обещава, а после нищо не прави и така отблъсква хората от себе си. Никой кандидат за кмет не работи сам. Те имат екип, на който трябва да са благодарни, ако постигнат целите си“.

„Не е толкова лесно да изградиш нещата. Ти може да замажеш ситуацията, но трябва да можеш да реагираш в дадена ситуация. Тук много важно е да имаш екип“, допълни той.

„Аз бях от децата, които подрастват и имат визия. Колкото по-бързо и рано намериш какво искаш да правиш в живота, толкова по-малко ще се луташ. В един момент човек изпада в ситуация, в която не знае какво да прави. При подрастващите колкото по-бързо намериш какво искаш да правиш с любов, толкова по-успешен ще бъдеш“, разказа бившият голмайстор на Висшата лига.

„Мачът с Левски, когато бях на 18 години, беше моят тест в ранна възраст. Това бе моментът, на който издържах психически. Дали човек трябва да минава през такива трудни житейски моменти, за да помъдреят, не знам“, призна Бербатов.

„Аз бях на 18 години и всички бяха върху мен. Ти трябва да устоиш, дали ще намериш утеха в семейството и приятелите си, трябва да се хванеш за него, за да не те отвеят тези ветрове в трета глуха. Аз се вкопчих в себе си, защото съм си самодостатъчен. По пътя на анализиране на грешката си, успях“, анализира кандидатът за президент на футболния съюз своя начин да преодолява трудностите.