0

Ц СКА и Левски завършиха наравно 1:1 в 161-вото вечно дерби в българския футбол, играно на националния стадион „Васил Левски“.

Мачът бе изпъстрен повече с нерви и грешки и от двете страни, отколкото с хубави футболни изпълнения.

В 43-ата минута на първото полувреме Левски удари пръв в срещата, след като Цунами даде изящно центриране в наказателното поле на съперника, а Роналдо се извиси над всички и нанесе неспасяем изстрел за Густаво Бусато, за да даде аванс на своя тим.

Втората част започна с отличен шанс за Левски чрез Уелтън, който изпусна сам срещу Бусато, а при ответното нападение „сините“ допуснаха кошмарна грешка в защита от Пламен Андреев и Кристиан Димитров, за да може Джонатан Линдсет да накаже неточността на съперника и да изравни резултата.

На практика и двата гола на отборите дойдоха след първите точни удари към двете врати, макар в 17-ата минута попадение на Хайнц да бе отменена заради засада при паса на Назон.

Така серията от поредни победи на ЦСКА в efbet Лига беше преустановена, като тимът остана на третото място с 25 точки, докато Левски е четвърти с 2 по-малко.

Преди мача феновете и на двата отбора организираха шествия из уличите на столицата. Сблъсъкът на националния стадион се игра пред около 30 000 зрители и изключително много полиция.

"Червените" започнаха по-активно мача, като в 12-ата минута Линдсет опита да прехвърли вратаря Андреев, но не уцели вратата. 

Левски отговори с центриране към Фадига, но изстрелът му с глава не намери вратата на Бусато. 

Малко по-късно Майкъл Естрада падна в наказателното поле на Левски след съприкосновение с Кордоба и червените имаха претенции за дузпа, но реферът Гидженов даде знак играта да продължи. 

В 17-ата минута Тобиас Хайнц прати топката в мрежата, след като вратарят на Левски Пламен Андреев сбърка при изнасянето на топката, но попадението бе отменено заради засада на Дюкенс Назон. 

Малко по-късно и Назон опита мерника си, но топката премина над вратата. 

В 33-ата минута вратарят Густаво Бусато спаси удар от два метра удар на Краев с главата си, след което му бе оказана лекарска помощ. Двубоят е паметен за вратаря на ЦСКА, който стана най-резултатният чужденец в историята на ЦСКА с 161 мача. 

В края на първата част сините бяха по-активният отбор и успя да поведе в резултата. В 43-а минута Цунами центрира от ляво и Роналдо с глава  не остави шансове на Бусато - 1:0 за Левски. 

На почивката фенове на двата отбора в секторите В и Г се обстрелваха със сигнални ракети и дикторът на стадиона предупреди, че мачът ще бъде прекратен, ако не спре изстрелването на ракети. 

В крайна сметка мачът бе подновен, ЦСКА започна по-агресивно след почивката и бързо успя да изравни. В 49- минута Линдсет се възползва от неразбирателство между вратаря Андреев и защитника Кристиан Димитров, овладя топката и реализира в опразнената врата. 

ЦСКА и Левски не се победиха в дерби №161
вечно дерби вечно дерби вечно дерби
35

Веднага след попадението Естрада пропусна да направи пълен обрат, останал очи в очи с Андреев, като вместо да стреля във вратата, опита пас към Назон, но хаитянинът бе блокиран и не успя да завърши с попадение. 

В 67-а минута Андриан Краев стреля от разстояние, но топката премина на сантиметри от десния страничен стълб на Бусато. 

Минута по-късно добра атака на ЦСКА завърши с удар на Назон покрай вратата.

В последните минути двата отбора не пожелаха да рискуват в търсене на трите точки и взеха по една. Резервата Матиас Фаетон можеше да донесе победата за ЦСКА, но Андреев спаси удара му в добавеното време.

СТАТИСТИКА: 

ЦСКА - Левски  - 1:1 (0:1)
 0:1 Роналдо 43, 1:1 Джонатан Линдсет 49
Стадион: Васил Левски
Зрители: 30 000
Главен съдия: Радослав Гидженов
жълти картони:
- ЦСКА: Тобиас Хайнц Амос Юга, Майкъл Естрада
-Левски: Асен Митков, Рикардиньо, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба

СЪСТАВИ:
ЦСКА: Густаво Бусато, Иван Турицов (70-Тибо Вион), Християн Петров, Енес Махмутович, Емануел Шакич (90+4-Мено Кох), Амос Юга, Марселино Кареасо,Тобиас Хайнц (87-Жираир Шагоян), Джонатан Линдсет, Майкъл Естрада, Дюкенс Назон (70-Матиас Фаетон) 

Левски: Пламен Андреев, Жереми Петрис, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба, Цунами, Асен Митков (87- Килиан ван дер Каап), Андриан Краев, Асими Фадига (72-Асен Чандъров) Уелтон, Роналдо, Рикардиньо (87-Джемили, 90+4-Преслав Бачев).