0

С ъс сигурност началото на сезона носи емоции на феновете на Ботев Пд. В първите 2 кръга „канарчетата“ играят с най-недолюбваните от бултрасите отбори – Локо Пд и Левски. И след като успехът в пловдивското дерби се изплъзна на тима на Станислав Генчев, сега всички погледи са вперени в дуела със „сините“ на Колежа.

Този мач е повторение на историческия двубой от 29 април, когато след над 9 години Ботев Пд се върна в своя дом. Тогава Левски спечели с 1:0 след гол на Рикардиньо, дошъл само няколко секунди, след като Антоан Бароан направи пропуск, който е труден за обяснение от физическа   гледна точка. Към днешна дата нещата са различни.

„Жълто-черните“ вече не са онази разпасана команда, водена тогава от Бруно Балтазар. Няма го и Азрудин Валентич, който толкова много време беше трън в очите на всички привърженици. Сега начело е млад, кадърен и надъхан треньор, какъвто несъмнено е Станислав Генчев. Селекцията се бави, което бе отбелязано и от треньора, но пък върви. Янис Карабельов може и да направи голям пропуск срещу Локо Пд, но е класа за родните стандарти. Дойде и естонският национал Йонас Там, играл за последно във ФКСБ, както и младият литовец Фаустас Степанавичюс. Даниел Кайзер по-скоро може да не се брои за нов, защото вече има успешен период в Ботев Пд. Има и друг плюс за Генчев откъм състав. Младите африкански перли вече започнаха да свикват с очакванията към тях и все повече започват да поемат отговорност. Такъв е случаят със Самуел Акере, Точукву Нади, Уме Емануел, Амаду Думбуя и Абдулай Траоре. Същото може да се каже и за младия Красиан Колев, ударил греда срещу Локо Пд. Като цяло отборът върви във възходяща линия. И всъщност няма как да е друго. Ботев Пд е единственият български отбор, който може да стъпи на петте основни стълба за развитие на един проект – история, нов стадион, модерна база, огромна фенска подкрепа, както и финансова стабилност. В България няма друг клуб, който да се похвали с всички тези 5 неща. 

Със сигурност нито един фен не иска да си спомня случилото се с Ботев Пд през сезон 2022/23. Първо катастрофата с Тодор Неделев, след това отпадането от Европа и лошия старт, уволнението на Валентич, което впоследствие се оказа повишение, защото той стана личен съветник на собственика Антон Зингаревич. Начело на тима се изредиха още Желко Копич и Бруно Балтазар, преди сезона с децата да завърши Стефан Стоянов. Плюс това и любимецът на феновете Тодор Неделев си тръгна. Всичко това доведе до огромния регрес – от 3-о място и бронзови медали до срамната за този клуб 10-а позиция.

Сега се започва на чисто. С нов треньор, с нови футболисти, с нови цели. Отборът показа добри неща срещу Локо Пд, но се вижда и че има много работа пред Станислав Генчев. Но с този млад тим, бъдещето изглежда светло. Проблем обаче може да изиграят вечните за Пловдив интриги. В случая - напрежението между две от големите фигури – Александър Ослан и Илиян Филипов. Със сигурност подобни неща рефлектират върху отбора и е добре те да бъдат решени в най-скоро време.