0

Б отев (Пловдив) нанесе втора загуба на лидера в класирането на Първа лига ЦСКА 1948. "Канарчетата" надиграха играчите на Любослав Пенев с 2:0 като домакин в мач от 10-ия кръг на шампионата и така записаха втора победа от началото на сезона. С успеха "жълто-черните" се изкачиха до 14-та позиция в подреждането с актив от 7 точки, колкото имат отборите на Хебър и Ботев (Враца). 

ЦСКА 1948 пък остава на върха във временното класиране, с точка пред Лудогорец и ЦСКА-София, но и с три мача повече спрямо преследвачите си.

Преди срещата на "Футболен комплекс Ботев 1912" в "Коматево" двата тима излязоха със специални фланелки в подкрепа на пострадалите от наводненията в района на Карлово. Ботев (Пловдив) пък ще дари всички приходи от билети от срещата на нуждаещите се. 

В първите 20 минути от двубоя двата тима заложиха на тактическо надлъгване и положения пред двете врати липсваха. 

Ботев (Пловдив) получи първия отличен шанс за гол. В 21-ата минута след центриране от ъглов удар топката бе избита от защитник на ЦСКА 1948 и попадна в Рой Херман на границата на наказателното поле. Крайният бранител на „канарчетата“ овладя и опита удар, но се получи подаване към Антоан Бароан, който изскочи зад защитата на гостите и пробва да засече в мрежата от близка дистанция, но уцели тялото на плонжиралия да спаси Даниел Наумов и топката излезе в корнер. 

Пет минути по-късно играчите на Любослав Пенев отговориха на предизвикателството и също застрашиха вратата на Ботев след подаване от ъглов удар. Парвиз Умарбаев центрира в наказателното поле на домакините, където Ангел Бастунов бе изпуснат от защитата на "жълто-черните" и опита да засече с десния крак от въздуха, но вместо да уцели 7-метровата врата отблизо, ритна високо над напречния дирек на Хидайет Ханкич.

В последната минута от редовното време на първата част Ботев получи право да изпълни дузпа, след като Стив Фуртадо  фаулира левашки при безобидна ситуация Мохамед Брахими в наказателното поле на ЦСКА 1948 и главният съдия Драгомир Драганов отсъди 11-метров наказателен удар.

Зад топката застана Антоан Бароан и не сбърка, за да даде аванс на „канарчетата“. Така почивката дойде при резултат 1:0.

3 минути след подновяването на играта Бароан вкара втори гол за Ботев. Джеймс Ето’o се измъкна от Парвиз Умарбаев пред собственото наказателното поле и с дълго подаване изведе Елвис Ману зад защитата на гостите. Реян Даскалов, който е преквалифициран от халф в централен защитник, не успя да пресече подаването и бившият играч на Лудогорец се озова сам срещу Даниел Наумов.

Ману напредна и пусна успореден пас към Бароан, който на празна врата вкара за 2:0. 

В 55-ата минута играчите на Любослав Пенев стигнаха до първия си точен удар в мача. Умарбаев центрира от корнер към Ивайло Чочев, който засече с глава, но право в ръцете на Хидайет Ханкич. 

Австрийският страж на Ботев трябваше да прави двойно спасяване 4 минути по-късно, когато защитата на "канарчетата" отново не се справи след центриране от ъглов удар. Първо Хелитон Дос Сантос стреля с глава, но Ханкич отрази, а веднага след това стражът на "жълто-черните" се намеси успешно и при добавката на Стив Фуртадо.

В ответната атака Антоан Бароан можеше да оформи своя хеттрик. Реян Даскалов сбърка при изнасянето пред собственото си наказателно поле, Бароан отне и се озова очи в очи с Даниел Наумов, но ударът на французина бе спасен от българския национал.

В 65-ата минута стражът на гостите отново се намеси решаващо. Ботев продължи да бъде опасен на контраатака и при една такава Елвис Ману се откъсна отдясно зад защитата на ЦСКА 1948, нидерландецът влезе в наказателното поле и стреля по диагонала, но Наумов изби с крак.

Минута по-късно и вратарят на Ботев Ханкич показа своя рефлекс. Джонатан Перейра центрира прострелно отляво в наказателното поле на "жълто-черните", където Алекс Колев отклони с глава, но австрийският страж на домакините реагира и изби в корнер.

Добрите изяви на двамата вратари продължиха. В 69-ата минута беше ред на Наумов да демонстрира качествата си след мощен изстрел на Джеймс Ето’o от над 20 метра.

До края на срещата играчите на ЦСКА 1948 продължиха да опитват да стигнат поне до почетно попадение, но не намериха начин да преодолеят Ханкич и така Ботев се поздрави с втори успех от началото на сезона.

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Желко Копич не скри задоволството си след втората победа на "канарчетата" от началото на сезона в Първа лига. "Жълто-черните" надиграха лидера във временно класиране ЦСКА 1948 с 2:0 като домакин и така нанесоха второ поражение на играчите на Любослав Пенев.

"За нас беше много важно да победим днес. В днешния двубой успяхме да реализираме възможностите си и да удържим преднината си. Това показва, че се учим от грешките, които допуснахме в последните мачове срещу Берое, Черно море и Локомотив (Пловдив). Анализирахме добре тима на ЦСКА 1948, те имат много силни футболисти, но нашата игра в отбрана беше отлична и не им оставихме много шансове", коментира Копич.

"До момента това беше най-добрият отбор, срещу който сме играли. Представихме се добре в защита, а в нападение реализирахме шансовете, които създадохме. 

Имахме и още няколко опасности, с които можеше да затворим срещата по-рано. Въпреки, че не успяхме да го сторим, съм доволен. Според мен, спечелихме напълно заслужено, но все още имаме много върху какво да работим", допълни наставникът на Ботев (Пловдив).

"Разбира се, че има моменти в мачовете, в които не доминираме и допускаме грешки, но реагирахме отлично в ситуациите, когато ЦСКА 1948 взимаше инициативата. 

Нормално е да допускаме и неточности. Ако не допускахме грешки, щяхме да играем в Шампионската лига", завърши Желко Копич.

Старши треньорът на ЦСКА 1948 Любослав Пенев изтъкна като основни причини за поражението на своя тим от Ботев (Пловдив) грешките, направени в защита, и липсата на класа пред гола. Лидерът във временното класиране допусна втора загуба от началото на сезона след като отстъпи с 0:2 на "канарчетата" в Пловдив.

"Никой не е доволен, когато загуби. Футболът е игра на грешки. Ние допуснахме две неточности и от тях получихме два гола. Не успяхме да реализираме нашите положения и се озовахме в ролята на догонващи, което се оказа решаващо. Нещата днес не ни се получиха в атакуващ план", коментира Пенев

"Играхме добре, но ни липсваше умение пред гола. Това е основното, върху което трябва да работим. Отдавам грешките на липса на концентрация. Всеки един футболист в тима трябва да е готов, когато получи шанс да влезе в игра. Не може да има отпускане в нито един момент, защото това ни коства много", допълни старши треньорът на ЦСКА 1948.

"Доволен съм цялостно от представянето на отбора в днешния мач, но има неща, които да коригираме. От утре започваме да работим върху тези компоненти от играта и мислим за следващия двубой", завърши Любослав Пенев.

 

Първа лига, 10-ти кръг, петък:

Ботев (Пловдив) – ЦСКА 1948 2:0 (1:0)

стадион: "Футболен комплекс Ботев 1912", Пловдив

Ботев (Пловдив): Хидайет Ханкич, Рой Херман, Виктор Генев (87-Николай Минков), Дилан Мертенс (79-Димитър Тонев), Мохамед Брахими, Антоан Бароан (70-Джаспър ван Хертъм), Самюел Супрайен, Джеймс Ето’o, Реда Рабей, Елвис Ману, Роберто Пунчец
ЦСКА 1948: Даниел Наумов, Стив Фуртадо, Реян Даскалов, Хелитон Дос Сантос, Ангел Лясков (52-Александър Колев), Ивайло Чочев, Парвиз Умарбаев (62-Октавио), Карлос Охене, Георги Русев (46-Марио Топузов), Ангел Бастунов (52-Джонатан Перейра), Радослав Кирилов (68-Денислав Александров)

голмайстор 1:0 Антоан Бароан 45+2 (дузпа), 2:0 Антоан Бароан 48

главен съдия: Драгомир Драганов

жълти картони: Антоан Бароан, Мохамед Брахими, Роберто Пунчец, Рой Херман (Ботев Пловдив); Даниел Наумов, Хелитон Дос Сантос, Александър Колев (ЦСКА 1948)

Първа лига, 10-ти кръг, петък:

Берое (Стара Загора) - Спартак (Варна) - 3:1
Ботев (Пловдив) - ЦСКА 1948                  - 2:0

на 10 септември:
Локомотив (София) - Левски
Черно море (Варна) - Хебър (Пазарджик)

на 11 септември:
ЦСКА-София - Славия
Ботев (Враца) - Лудогорец

на 12 септември:
Арда (Кърджали) - Пирин (Благоевград)
Септември (София) - Локомотив (Пловдив)

временно класиране:
 1. ЦСКА 1948                 10    6   2   2   18:9    20 точки 
 2. Лудогорец (Разград)        7    6   1   0   25:4    19
 3. ЦСКА-София                 7    6   1   0   14:3    19 
 4. Черно море (Варна)         8    5   1   2   11:7    16 
 5. Локомотив (Пловдив)        8    5   1   2    7:6    16
 6. Левски (София)             6    5   0   1   14:1    15   
 7. Арда (Кърджали)            9    5   0   4   10:10   15  
 8. Славия (София)             7    5   0   2   10:5    15 
 9. Локомотив София 1929       9    3   3   3   11:9    12
10. Берое (Стара Загора)      10    3   2   5   11:19   11
11. Септември (София)          9    2   2   5   10:16    8
12. Ботев (Враца)              9    2   1   6   10:17    7
13. Хебър 1918 (Пазарджик)     9    2   1   6    4:19    7
14. Ботев (Пловдив)            9    2   1   6   11:15    7
15. Пирин (Благоевград)        9    1   3   5    6:13    6    
16. Спартак (Варна)           10    0   1   9    5:24    1