0

Л удогорец излиза за втория си мач от основната схема на Лига Европа, като и този път ще мери сили с чешки отбор. В първия двубой се стигна до фалстарт у дома и загуба с 0:2 от Славия Прага. Сега предстои сблъсък с наглед по-лек съперник, като Виктория Пилзен. Това, което обаче усложнява задачата на Игор Йовичевич и играчите му е, че мачът е гостуване. А в Чехия българските тимове не са спечелили нито един мач от 10 опита до момента. От тях веднъж не успя и Лудогорец. Това се случи срещу същия съперник – Виктория Пилзен през 2016-а година. Победа нямаше, но пък спомените са хубави, защото онова 2:2, което се получи прати „орлите“ за втори път в груповата фаза на Шампионската лига. Първият мач бе спечелен с 2:0 на стадион „Васил Левски“.

Най-близо до това да сложи край на лошата традиция, оформила се при гостуванията в Чехия бе Левски преди 21 години. През 2003-а в мач от турнира за Купата на УЕФА „сините“ поведоха с 2:1 на Славия Прага, след като домакините си вкараха автогол в първата минута от добавеното време. Малко след като изпълниха центъра обаче те успяха да изравнят чрез Павел Форт. Това 2:2 се оказа достатъчно за крайния успех на Левски, като чехите бяха елиминирани след 0:0 в реванша на „Герена“. Шансът за първа победа обаче бе изпуснат.

ЦСКА също имаше един шанс за успех – през 1989-а в осминафинал за КЕШ срещу другия гранд Спарта Прага. В този мач „червените“ водеха до 75-ата минута с 2:0 с голове на Христо Стоичков и Емил Костадинов, но с голове на Михал Билек от дузпа и Томаш Скухрави домакините изравниха. Именно споменатите три „хикса“ на Лудогорец, Левски и ЦСКА са единствените незагубени мачове от нашите тимове в Чехия.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX