0

П рез изминалата футболна есен ЦСКА постави рекорд за най-много чужденци в своите редици, пише в днешния си брой в. "Мач Телеграф". В състава на Нестор Ел Маестро имаше 18 легионери и само 7 българи.

В процентно съотношение това означава 72% на 28% в полза на чужденците. Толкова много те не са били никога на „Армията“. Само в сравнение с миналия сезон, когато треньор бе Саша Илич, ръстът е с 12%.

Най-много досега бяха легионерите през сезон 2014/15. Треньор на тима в по-голямата част от сезона тогава беше Стойчо Младенов. След него за един мач неговите функции пое Анатоли Нанков, а до края на сезона начело на отбора се изредиха още Галин Иванов и Любослав Пенев. В онова първенство от 31 използвани играчи 19 бяха родените извън България, което прави малко над 68%.

Първите чуждени в историята на ЦСКА бяха двама колумбийци. Става дума за Бернардо Редин и Карлос Пимиенто, които играха за ЦСКА през пролетта на 1991 година. Първият дори беше на световното първенство в Италия през 1990 година и дори вкара два гола там. В България пък стана първият чужденец с гол във Вечното дерби. Това стана на рождения ден на ЦСКА – 5 май. На тази дата през 1991 година той се разписа минута преди края, а срещата завърши 1:1.

Интересното е, че и в момента точно колумбийците са най-голямата чуждестранна колония в ЦСКА. От тази южноамериканска държава са Браян Кордоба, Браян Морено, Марселино Кареасо и Данило Асприля. Южноамериканците се допълват от бразилеца Густаво Бусато и еквадореца Майкъл Естрада.

В отбора има двама представители и от зона КОНКАКАФ - Матиас Фаетон е от Гваделупа, а Дюкенс Назон от Хаити. Африка е представена на „Армията“ от Сейни Санянг, който е от Гамбия, както и от Амос Юга, който е от Централноафриканската република. От европейските държави в клуба има играчи от Армения, Франция, Австрия, Норвегия и Сърбия, а Енес Махмутович е национал на Люксембург.

Настоящият сезон пък е шестият в историята на ЦСКА, в който чужденците са над 50%.

Пълна статистика на използваните играчи в ЦСКА вижте в днешния брой на в. Мач Телеграф