0

 

Димитър Стоянович е едно от най-популярните лица на БНТ. Той е водещ на предаването „Култура.БГ“. Освен това е и сценарист. Внукът на един от основателите на Левски д-р Петър Стоянович – Димитър Стоянович, разкри пред „Мач Телеграф“ доста интересни истории свързани с клуба. Той сподели коя победа му е любима и кои са най-важните ходове, които д-р Стоянович е направил за любовта на милиони в България. 

- Г-н Стоянович, как се запалихте по Левски? По наследство или някаква друга линия?
- Честно казано, винаги съм бил запален по наследствена линия към Левски. Израснал съм в дом, където дядо ми, когато имаше мач на Левски, се затваряше в тъмна стая и не искаше да чува нищо, защото беше в прединфарктно състояние. След като свършваше мача, особено международните или със Славия или ЦСКА, излизаше да пита как е завършил. Не издържаше психически. Много се вълнуваше. Много легенди на отбора идваха вкъщи до кончината му. Имаше и играчи от по-младите поколения. Гунди беше редовен гост в къщата ни. Големи имена от 60-те и 70-те. 

- Имате ли любим спомен с отбора?
- Те са много. Докато бях в гимназията не съм пропускал мач на Левски. Баба ми дори ме е водила на стадиона. Все пак дядо е сред най-дълго управлявалите клуба в исторически план. 

- Каква е причината сега да не следите така отблизо Левски?
- През годините много неща се промениха и се случиха различни процеси, а част от тях дори отвратителни. В Левски влязоха сили, които мен дълбоко ме отвращаваха и не ми харесват до ден днешен. Настъпи едно вътрешно отвращение към политическите процеси около клуба. Иначе Левски е велик и ще надживее всички нас. Искрено се надявам, че ще навлезе в една проекция такава, каквато е била навремето. С чистота, любов и пълна прозрачност, която е абсолютно посветена на феновете и хората. Посветена на вълнението, а не на комерсиалния интерес, който често унищожава голямата идея. Левски е над всички! 

- Имате ли любим мач и любим играч?
- Много са ми любимите играчи, които са носили синята фланелка.

Любим мач ми е този 
срещу Глазгоу Рейнджърс,
 
когато Николай Тодоров – Кайзера отбеляза невероятен гол за 2:1 в последната минута. Велик мач! Бил съм и на големи загуби. ЦСКА ни победи с 5:0, когато Христо Стоичков отбеляза четири попадения. Това беше голям потрес за мен, но е част от историята. Присъствах и на паметното 7:1! Много са мачовете, които ще помня.

Здравко ГЮРОВ
Петър-Делян ИВАНОВ

Цялото интервю четете в днешния брой на Мач Телеграф