0

Д вама добри приятели, работили дълги години заедно, се изправят един срещу друг в Разград днес. Става дума за Ивайло Петев и Станислав Генчев. Те за пръв път ще са съперници като треньори - Петев на Лудогорец, Генчев - на Локо София, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

А иначе всички си спомнят, че Генчев беше основен футболист на първия шампионски Лудогорец, воден именно от Петев, който спечели по специален начин титлата през 2012 г. с гол на Мирослав Иванов-Деко в директния мач с ЦСКА в Разград и даде началото на „зелената“ доминация.

Петев много разчиташе на Генчев в онзи отбор, съставен предимно от български футболисти. Той обаче отказа да преподпише и заедно с другия лидер – Емил Гъргоров, около два месеца тренираха само за здраве. Малко, след като Петев бе уволнен, той си намери работа в кипърския АЕЛ Лимасол и първият футболист, който привлече бе именно Станислав Генчев, който преди това беше няколко месеца в Литекс. Те дори са много близо до титлата на Кипър през 2014 г., но в последния момент тя отива в ръцете на местния гранд АПОЕЛ Никозия.

Любопитно е, че като футболисти Петев и Генчев играха в Литекс, Спартак Вн, Етър, но никога по едно и също време. Иначе след престоя им в Кипър пътищата на двамата се разделиха. Петев пое националния тим на България, а след това мина през Динамо Загреб, Омония Никозия, Ал Кадисия, Ягелония и националния тим на Босна и Херцеговина.

Генчев премина като футболист през Славия и Монтана преди да се върне в родния Етър. Именно там стартира неговата кариера на треньор, като успява да вкара „болярите“ в елита през 2017 г. След това именно той води родния си клуб в „А“ група, макар и по документи треньор да е Иван Вутов. През 2018 г. на „Ивайло“ се завръща легендата Красимир Балъков, като става главен мениджър на Етър, а Генчев е неговият асистент.

Двамата работеха заедно и в националния тим на България, а през 2019 г. Генчев, който вече бе помощник на Стойчо Стоев в Лудогорец, стана и старши треньор на пожар. Много бързо постигна успехи – елиминира Марибор и вкара „орлите“ в групите на Лига Европа. Там бяха завоювани две исторически победи – 5:1 над ЦСКА Москва и 3:0 над Ференцварош, гарнирани с излизане от групите на ЛЕ.

Генчев обаче бе понижен в помощник на Павел Върба, който замени по-късно. И този път обаче младият специалист беше временен вариант и бе наследен от Валдас Дамбраускас, в чийто щаб също влезе. След като литовецът бе уволнен, отново Генчев пое Лудогорец. Но този път впечатляващи резултати нямаше и след идването на Анте Шимунджа, той напусна Разград. Само няколко месеца по-късно обаче получи предложението от Локо Сф и определено в „Надежда“ нещата му се получават. Победи Лудогорец и Левски, не загуби два пъти от ЦСКА и най-важното – класира „железничарите“ на полуфинала за Купата на България, където техен съперник ще е ЦСКА 1948.

Реално погледнато Станислав Генчев има много общи неща с Ивайло Петев, защото двамата имат много общи неща – постигнаха най-големите си успехи именно в Лудогорец, а след това се доказаха и на различно място от Разград. Настоящият наставник на Локо Сф има всички данни да бъде следващият много добър български треньор, а днес със сигурност неговият отбор няма да се даде лесно на гонещия 12-а титла Лудогорец.

Автор: БОГОМИЛ РУСЕВ