0

Л етните благотворителни турнири на „Футбол с кауза“ се завръщат с пълна сила на 25-26 юни 2022 г., както винаги на терените на спортен комплекс „Олема спорт“ в Младост 2. След две пропуснати лета поради извънредната пандемична обстановка, организаторите ще подпомогнат поредна благотворителна инициатива, като този път каузата ще е в подкрепа на 5-годишните близнаци Вики и Пеши, които за съжаление страдат от множество здравословни проблеми, включително детска церебрална парализа (и при двамата) и се нуждаят от средства за лечение и рехабилитация.

Пълна информация за децата и тяхното здравословно състояние можете да откриете както във Фейсбук групата "Да помогнем на Пеши и Вики". Дарителските сметки в "Юробанк България" са:
- BG73BPBI79434079176001 - Петър Иванов Неделчев
- BG89BPBI79434079176101 - Виктория Иванова Неделчева

Всеки аматьорски отбор, желаещ да се включи в надпреварата, ще може да се запише за участие след като направи предварително своето дарение от минимум 300 лв по сметките на двете деца. Крайно записан може да се счита само отбор, който е направил минималното дарение от 300 лв и е попълнил коректно регистрационната форма! Организаторите напомнят, че местата са ограничени и единствено първите 32 записани отбора ще могат да вземат участие в турнира! Към момента участие в инициативата са потвърдили едни от най-популярните отбори по мини-футбол в България, включително домакините от ФК Торнадо 2013, Галатасарай фен клуб България, МФК Локомотив Бургас 2013, TMF Bulgaria и други.

Какво е “Футбол с кауза”?

Преди 8 години група ентусиасти решават да организират с приятели един малък благотворителен футболен турнир. Това, което никой не очаква е, че за толкова кратко време идеята ще се разрасне значително и ще достигне до толкова много хора. Цели 18 са вече успешно завършилите футболни турнира от инициативата, като освен тях организацията се разраства и допълнително са организирани и други благотворителни мероприятия като дамски футболни турнири под мотото “Дами канят”, турнири по белот, билярд (повече на @Билярд с кауза), @Парти с кауза и др. За 8 години тези засега общо 58 мероприятия успяват да помогнат с над 230 000 лв за над 30 различни каузи и спешни случаи. 

Освен горе посочените, чести участници в благотворителните турнири са много от отборите от аматьорските футболни лиги в София, представители на БАМФ, АМФЛ, Sofia Premier League, Форум лига, Vambos, АБФКЧО (Асоциация на българските фен клубове на чуждестранни отбори). Сред тях личат имената на аматьорски и фирмени отбори като “Отбор на сърцето” на Лео Бианки, Orbico Bulgaria, ING Bulgaria, Coca-Cola European Partners, Software Group, Deloitte, PwC Bulgaria, SAP Labs България, Obelia City, ФК Другари, Uncensored Team, Noble FC, ФК Северозапад, Фенклубовете на Арсенал, Интер, Борусия Дортмунд, Ювентус и още много други.

През годините организаторите успяват да изненадат гостите си с неповторими артикули за дарителите, както на благотворителни томболи и награди, така и с базар на място, като едни от най-интересните неща са спортни артикули с автографи на световни футболни легенди като световните шампиони по футбол Дженаро Гатузо (Италия), Фернандо Торес (Испания) и дори краля на футбола - Пеле (Бразилия). Въпреки футболния характер на турнира,, личат имената и на други световно известни представители на други спортове като Антъни Джошуа (бокс), Нийл Робъртсън (снукър) и др.

Не са малко и българските спортисти, които през годините са дарявали артикули с автографи за инициативите на “Футбол с кауза”. Сред тях личат имената на златните момичета от националния отбор на България по художествена гимнастика, националните отбори на България по футбол, волейбол, баскетбол и др. спортове, Лудогорец, Левски, ЦСКА, както и почти всички останали отбори от професионалния футбол в страната, олимпийските шампиони Ивет Лалова, Йордан Йовчев, Детелин Далаклиев, Мирела Демирева, Тереза Маринова, единственият български баскетболист, играл в NBA - Георги Глушков, братята Кубрат и Тервел Пулеви, Димитър Бербатов, Красимир Балъков, Мартин Петров, Мартин Стойков (баскетбол), Марко Косев (самбо) и много други