0

Г олмайстор №1 в първенството на България Мартин Камбуров ще прекрати футболната си кариера. Това обяви самият той в предаването на Ники Кънчев по Дарик радио.

"Най-трудното за един футболист е да спре. Просто защото футболът никога не омръзва. Това е нещо, което правих като дете. Имах щастието да го правя и 20 години професионално. Работех това, което обичам - много малко хора имат това щастие. За моя радост дълго време се наслаждавах на това нещо. Постижението, което направих е фантастично и феноменално. Оставя ме със златни букви в историята. За мен това е напълно достатъчно. До момента не давах отговор на въпроса за "край на кариерата", бе от чисто морална гледна точка към Берое и ситуацията, в която клубът изпадна. Виждам, че нещата се нормализират - имат ново ръководство, Петьо Хубчев ще им е треньор, така че няма да имат проблеми. Бях готов да се върна, но вече има една седмица до подновяване на първенството. Така че - Край!", заяви Камбуров.

„По мои изчисления професионален футбол играх 20 години. Първият гол, трябва да се върнем доста назад – 1998 година. Юноша съм на Ботев Пловдив. Аз съм легенда на Локомотив Пловдив, имам се за такава, но съдбата ми беше да съм юноша на Ботев. Петър Зехтински ми даде шанс да направя дебют в А група срещу Нефтохимик на „Лазур“. Ние се борихме да останем в групата, а те бяха доста стойностен отбор. Те вече водеха с 3:0, когато той ми каза – хайде влизаш. С първото или второто докосване вкарах гол и то много хубав. Винаги ще го помня този гол.“

Така Камбуров слиза от сцената с 256 гола в елита и няма да преследва рекорда за най-много мачове на Георги Илиев.

„На Левски съм вкарал 25 гола – 23 за първенство и 2 за купа. Имам доста голямо уважение от „синята“ общност. Бройката голове, които съм вкарал на ЦСКА не са много. Срещу Ботев имам доста попадения, особено сега след головете с екипа на Берое.“

Берое отправи благодарности към Мартин Камбуров.  "Днес нападателят Мартин Камбуров обяви официално своето оттегляне от футбола! В последните четири години той носи екипа на Берое и защитаваше с хъс и гордост емблемата на любимия ни клуб", написаха от лагера на старозагорци на официалната си страница в интернет.

"От името на ръководството, целия спортно-технически щаб и феновете на Берое благодарим на Камбуров за всеотдайността, професионализма, головете, желанието и всичко, което той направи за "зелено-белите"! Марто, за нас бе чест! Пожелаваме ти здраве, късмет и още много сбъднати мечти! Всичко най-добро", добавиха още от Берое.

Мартин Камбуров реализира 58 гола в 122 мача за отбора от Стара Загора.