0

Л удогорец приключи евроучастието този сезон. То започна в горещите дни на юли и завърши почти 8 месеца по-късно в хладния Брюксел. Сякаш мачът със Сутиеска Никшич от първия квалификационен кръг на Шампионската лига бе преди цял вечност. „Орлите“ не успяха да изпълнят голямата си цел – влизане в групите на Шампионската лига. Бе изпълнена обаче задължителната – участие в Лига Европа.

Там имаше добри резултати – 2:1 над Рома и 2:0 над ХИК, както и няколко силни мача, завършили със загуби. Така отборът на Анте Шимунджа завърши трети и отиде в Лигата на конференциите, където срешна белгийския гранд в криза Андерлехт. За първия мач изговорихме и изписахме доста. Във втория Лудогорец игра по-добре, отколкото при успеха в Разград, но загуби с 1:2.

Треньорът Анте Шимунджа си позволи през второто полувреме да излезе със схема 3-5-2, което определено обърка домакините, но и това не донесе крайния успех. Но голямата цел – елиминиране на Андерлехт, не беше изпълнена. Стигна се до дузпи, а при тях футболистите на Лудогорец изглеждаха жалко. След мача чухме те да казват, че дузпите са рулетка. Не, не са. През 2023-а година не са. За дузпите се пишат научни трудове, вратари и изпълнители се гледат с часове от съперниците. Има значение кой бие първи и кой втори, като процентът за победа, ако биеш първи, е на над 50. Дузпи се тренират и е правилно да се прави това нещо.

По думите на наставника на 10-ия в Белгия Бриан Ример, „лилаво-белите“ са го направили. Но Анте Шимунджа реши, че има по-важни неща в играта. И когато след 120 минути на тежка битка реферът Даниел Зиберт сложи край на мача, в Андерлехт ясно знаеха какво ще правят от бялата точка, докато в Лудогорец бяха като децата: „Дай аз да бия“ или „Бий ти“.

Поне това става ясно от думите на словенския им треньор: „Не съм се бъркал на футболистите, те сами поеха тази отговорност. Аз не мога да накарам никого да бие дузпа“. Пълен потрес! Трагично, срамно и жалко! Капитанът на кораба пръв напуска. Така го виждаме ние отстрани. След 120 изключително тежки минути, които Лудогорец не се предаде, треньорът го направи. Не можел да накара някой да бие дузпа! А защо тогава той изобщо е там.

Ами те в другия мач с Левски на „Герена“ футболистите може сами да си изберат схема и да се разберат помежду си кой ще играе. За какво им е треньор. Та това е мач от пряка елиминация на евротурнирите. Как така играчите сами ще си решават кой да бие?!

Вижте само Андерлехт. Първа дузпа бие майсторът Рафаелов, който копна топката в средата. Втора – другият ветеран Ян Вертонген. Трети – най-добрият футболист в този отбор на белгийците – Яри Версхаерен. От другата страна първа дузпа бие Пипа Авила. В своя дебют за Лудогорец в Европа! Който едвам изкара мача и пада на 2-3 пъти със схванати крака. Помислихме, че след като застава пръв, е някакъв невиждан дузпаджия, при все че в отбора в този момент са Недялков, Тисера, Гонсалвеш, Делев. И ествествено – пропуска. Следва Доминик Янков. Той би толкова несериозно, че дори няма нужда от коментар. Ужасно! И трети би Нареси, иначе направил много силен мач. Цял свят знаеше, че той ще бие вдясно след двата пропуска вляво. И го направи и... вратарят на Андерлехт спаси. Какво повече да кажем.

Представяте ли си Реал Мадрид да стигне до дузпи и играчите сами да решат кой ще бие. Или в Манчестър Сити, където Пеп Гуардиола следи всеки един детайл под лупа. Шимунджа похвали своите футболисти, но след още някой слаб резултат няма те да носят отговорност, а именно той. Анте изглежда като човек, който сякаш няма правилен ход в настоящата ситуация. Откакто словенецът пое Лудогорец, отборът има две лица. И през тази пролет показва основно лошото...

Но за финал да завършим с нещо оптимистично за разградчани. България отново имаше отбор в пряка елиминация на евротурнирите след 2020 г. И това пак бе Лудогорец. В един и същи ден от Европа отпаднаха българският шампион и Барселона – това говорят фактите, макар и каталунците да са в по-престижния турнир, но не и в най-престижния. Хейтърите на разградчани могат да са щастливи. След отпадането от Андерлехт отборът спира да трупа коефициент, престиж и приходи. Но пък ще се съсредоточи изцяло върху първенството, което спечели неминуемо в последните 11 години.