0

Л евски победи Арда Кърджали с 2:0 в последен мач от деветия кръг на Първа лига, игран на „Герена“. Това е пети пореден успех за „сините“ в първенството, като при всяка от победите столичани запазиха суха мрежа.

Домакините поведоха в 20-ата минута с гол с глава на Андриан Краев след корнер и неубедителна намеса на Анатолий Господинов. През второто полувреме футболистите на Станимир Стоилов намалиха оборотите и почти не застрашиха вратата на Арда. Все пак, Марин Петков добави още един гол за Левски в 87-ата минута.

С успеха Левски се намести в топ 6 с 15 точки, докато Арда е на осма позиция със същия актив. 

В следващия кръг столичани гостуват на Локомотив София, докато кърджалийци приемат Пирин Благоевград.

Станимир Стоилов направи няколко промени в стартовия състав и пусна за първи път като титуляр Ивелин Попов, който замени Георги Миланов и заигра зад нападателя Илиян Стефанов. Ноа Сонко Сундберг за завърна в центъра на защитата на мястото на Келиан ван дер Каап, а Патрик-Габриел Галчев замени Жереми Петри на десния бек.

Левски логично започна с натиск в половината на Арда и защитата на гостите се пропука в 20-ата минута. Филип Кръстев центрира от ъглов удар към далечната греда, а Андриан Краев бе оставен непокрит и вкара топката в ъгъла с второто си попадение в последните два мача на "сините". Той се разписа с глава и срещу Ботев (Враца) преди седмица, а днес изравни постижението си от миналия сезон, когато вкара два пъти в 33 мача.

Левски - Арда 2:0. Снимки: start-photo.bg
Левски Арда Левски Арда Левски Арда
21

Следващото чисто положение за "сините" дойде в 40-ата минута. Уелтън проби по дясното крило и изпрати центриране по конец за Стефанов, чийто удар с глава обаче бе отразен от Анатолий Господинов.

Вендерсон Цунами пропусна на два пъти за домакините през двете полувремена, а в средата на второто гостите от Кърджали създадоха и първото си положение, при което Пламен Андреев отрази удар на Милен Желев.

"Сините" пък не пропуснаха единствения си чист шанс през втората част. Три минути преди края на редовното време Билал Бари даде страхотен извеждащ пас за друга резерва - Марин Петков, който преодоля хладнокръвно вратаря за крайното 2:0.